Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 4 velike svinjske ličnice (približno 600 g)
  • sol in poper
  • 8 mini klobasic chorizo za kuhanje
  • 1 čebula
  • 4 rdeče paprike
  • 4 stroki česna
  • 1 žlica sladke dimljene mlete paprike
  • 1⁄4 žličke kajenskega popra
  • 1,75 dl belega vina
  • 400 g (1 pločevinka) češnjevega paradižnika
  • nekaj vejic peteršilja

za prilogo

  • 400 g širokih rezancev
  • 4 žlice kisle smetane

Priprava

1.

Svinjske ličnice dobro solimo in popramo, klobasice razpolovimo. Čebulo narežemo na lističe, česen na tanke rezinice, papriko na tanke rezine, peteršilj sesekljamo.

2.

V težki nepregorni kozici segrejemo olje in na srednji do visoki temperaturi v več izmenah popečemo ličnice, 3 do 4 minute na vsaki strani, da karamelizirajo, nato jih prenesemo na krožnik. V kozico damo klobasice in jih pražimo 2 minuti, da se maščoba obarva živo rdeče, klobasice pa se hrustljavo zapečejo. Preložimo jih na krožnik.

3.

Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). V kozico damo čebulo in papriko, dobro solimo in popramo ter pražimo 5 do 10 minut, da sta malce ožgani in se zmehčata, nato temperaturo znižamo in dodamo česen, mleto papriko in kajenski poper ter pražimo nekaj minut. Prilijemo belo vino in nežno zavremo, nato dodamo paradižnik iz pločevinke in 2,5 dl vode. V kozico vrnemo ličnice in klobasice, pokrijemo s pokrovko in postavimo v pečico za uro in pol.

4.

Kozico odkrijemo, jed dobro premešamo in jo vrnemo v pečico še za eno uro, da je meso zelo mehko in omaka povre. Meso z vilicami natrgamo v omako.

5.

Jed po okusu dodatno začinimo, primešamo peteršilj in postrežemo s širokimi rezanci, ki smo jih skuhali po navodilu na zavitku, ter kislo smetano.

2