Sestavine

  • 500 g očiščene sipe
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 80 g pancete v kosu
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • ščep zdrobljenega posušenega čilija
  • 0,75 dl belega vina
  • 2,5 dl ribje ali zelenjavne jušne osnove
  • 350 g graha v stročju (teža izluščenega približno 175 g; uporabimo lahko tudi zamrznjen grah)

gremolata

  • 1 manjši strok česna
  • lupinica 1 manjše bio limone
  • prgišče sesekljanega peteršilja
  • sol in poper

Priprava

1.

Sipo narežemo na 1 cm široke trakove, jo pomešamo z rastlinskim oljem in dobro solimo. Ponev segrejemo na visoki temperaturi in pražimo sipo 2 do 3 minute ali toliko časa, da rahlo karamelizira, nato jo preložimo na krožnik.

2.

Temperaturo znižamo na srednjo, v ponev dodamo oljčno olje in na palčke narezano panceto ter jo pražimo kakšno minuto. Nato dodamo na lističe narezano čebulo in pražimo 10 minut, da se zmehča; če se preveč obarva, dodamo malo vode. Primešamo na rezinice narezan česen in čili ter pražimo še minuto.

3.

Prilijemo vino in ribjo ali zelenjavno jušno osnovo ter v ponev vrnemo sipo s sokovi, ki so se nabrali na krožniku. Nežno zavremo, temperaturo znižamo na nizko, pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo 1 uro ali toliko časa, da je sipa mehka, omaka pa nekoliko povre. Dodamo grah in kuhamo še 2 minuti.

4.

Za gremolato drobno sesekljamo česen in peteršilj ter ju zmešamo z limonovo lupinico, soljo in poprom. Dušeno sipo razdelimo na krožnike in jo posujemo z gremolato.

3