Dušena poletna zelenjava z ocvrtim jajcem in smaragdno omako
Dušena poletna zelenjava z ocvrtim jajcem in smaragdno omako
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2014
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- oljčno olje za cvrenje
- 6 jajc
- 6 rezin kmečkega kruha
dušena zelenjava
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 zeleni papriki
- 3 rdeče paprike
- 4 zreli paradižniki
- 1 lovorov list
- 4 srednje velike bučke
- sol
- poper
smaragdna omaka
- šop peteršilja
- 30 strokov česna (približno 2 glavi)
- 2,5 dl zelenjavne jušne osnove
Priprava
Pripravimo dušeno zelenjavo. Nasekljamo čebulo, česen in paradižnik ter na kocke narežemo paprike in bučke. V globoki posodi segrejemo oljčno olje in dodamo čebulo. Pražimo nekaj minut,+ nato dodamo česen in pražimo še nekaj minut. Priložimo paprike in na srednji temperaturi kuhamo 5 minut. Dodamo še paradižnik, lovorov list in bučke ter kuhamo približno 30 minut. Dobro začinimo s soljo in poprom.
Medtem pripravimo omako. Z vejic potrgamo listke peteršilja in olupimo česen. Peteršilj damo v posodo z vrelo vodo in kuhamo eno minuto, odcedimo in takoj prelijemo s hladno vodo. Vso odvečno vodo odcedimo. Česen damo v posodo s hladno vodo, zavremo in odcedimo ter postopek ponovimo s svežo vodo (da se oslabi česnova moč). Prilijemo jušno osnovo in kuhljamo, da se česen zmehča, tekočina pa postane podobna sirupu. Dodamo peteršilj in s paličnim mešalnikom zmiksamo, da dobimo gladko omako. Začinimo s soljo in poprom.
Popečemo kruh in pripravimo jajca. Kanček oljčnega olja damo v ponev. Ko je zelo vroče, ubijemo jajca. Pazimo, ker prasketajo, toda le tako lahko hrustljavo zapečemo robove. Zelenjavo postrežemo na kruhu, nanjo položimo jajce in pokapamo z omako.
Nasvet
Če kaj zelenjave ostane, jo postrezite kot prilogo drugim jedem.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.