Sestavine

krompirjevo testo

  • 500 g olupljenega krompirja
  • 50 g masla
  • 150–200 g ostre bele moke
  • 1 jajce
  • 1 žlička soli

drobnjakov nadev

  • 200 g drobnjaka
  • 150 g krušnih drobtin
  • 1 dl olja
  • 50 g masla
  • sol (po želji)
  • olje za premaz

Priprava

1.

Krompir skuhamo v lupini, ga olupimo in še vročega pretlačimo. Takoj mu dodamo maslo in sol. Počakamo, da se ohladi in mu nato primešamo jajce in moko (količina dodane moke je odvisna od vlažnosti krompirja) ter na hitro zgnetemo testo. Pri štrukljih zadostuje že manjša količina moke kot pri njokih (z manj moke so štruklji rahlejši). Testo razdelimo na dva dela in vsak del na pomokani delovni površini razvaljamo v pravokotnik.

2.

Drobnjak narežemo na kolobarčke. V ponvici segrejemo olje in maslo ter na maščobi svetlo prepražimo drobtine. Po razvaljanem testu najprej potresemo prepražene drobtine in nato še drobnjak. Testo zavijemo v štrukelj.

3.

Kos aluminijske folije premažemo z oljem. Štrukelj tesno zavijemo v folijo in počasi kuhamo v vreli vodi približno 20 minut. Kuhan štrukelj previdno odvijemo, razrežemo in ponudimo kot prilogo ali pa kot samostojno jed.

24