Sestavine

  • 3 kg paradižnika
  • 3 čebule
  • 6 strokov česna
  • olje za praženje
  • zeliščni šopek (rožmarin, bazilika, peteršilj, origano ali druge začimbe po okusu)
  • manjši gomolj zelene
  • 3 korenčki
  • 1 dl oljčnega olja
  • 3 žličke sladkorja
  • 3 žličke soli

Priprava

1.

Paradižnike operemo in narežemo na kose. Ob tem jim odstranimo mehke notranje dele in semena ter jih odlagamo na večje plastično cedilo, da iz njih odteka sok.

2.

Olupimo čebulo in česen, ju narežemo ter ju v večjem loncu popražimo na olju, da se nekoliko razpustita. Dodamo paradižnik in vse preostale sestavine ter jih na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da se povsem zmehčajo, izpareti pa mora tudi precej vode.

3.

Ko je omaka dovolj gosta, iz nje odstranimo zeliščni šopek. Preložimo jo v pasirko in ločimo vse lupine od mehkih delov. Pretlačeno gosto omako ponovno zavremo in zelo vročo naložimo v prekuhane kozarce za vlaganje. Tesno jih zapremo in počasi ohlajamo, pokrite s krpo.

2