Dišeči želodovi piškoti
Ljubki piškoti za jesensko sladkanje
Dišeči želodovi piškoti
Ljubki piškoti za jesensko sladkanje
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2020
ČAS PRIPRAVE: 30 min + ohlajanje
KOLIČINA: 24 piškotov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g masla
- 275 do 300 g bele moke in še malo za potresanje
- 25 do 50 g želodove moke
- 100 g rjavega kristalnega sladkorja
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome
- 1 žlička sladke začimbne mešanice (cimet, nageljnove žbice, ingver, muškatni orešek) ali cimeta
- 75 g bele čokolade za okras
Priprava
Maslo narežemo na koščke in ga s prsti zmešamo z obema vrstama moke, da postane mešanica podobna krušnim drobtinam. Nato vmešamo sladkor, jajce, rumenjak, vaniljevo aromo in začimbno mešanico ali cimet. Vse dobro pregnetemo in testo razvaljamo na površini, ki smo jo nekoliko pomokali. Z modelčki za piškote izrežemo veverice, liste in male krogce, ki jih ob straneh malo stisnemo in jim oblikujemo pecelj, da dobimo želode, ali pa izrežemo druge poljubne oblike. Testo, ki ostane, spet razvaljamo in ponovimo postopek. Piškote razporedimo po pekačih, ki smo jih obložili s papirjem za peko, in jih damo v hladilnik za 30 minut.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Piškote pečemo 10 minut in jih nato pustimo, da se ohladijo.
Belo čokolado nasekljamo in stopimo v mikrovalovni pečici v kratkih intervalih ali pa v parni kopeli, a le toliko, da se utekočini. Prelijemo jo v vrečko za brizganje z nastavkom z ozko odprtino (ali pa jo damo v vrečko za zamrzovanje, ki ji odrežemo čisto majhen vogalček) in pustimo, da se malo ohladi. Piškote okrasimo z belo čokolado, nato pa jih postavimo na stran, da se čokolada strdi.
Nasvet
Količina želodove moke je odvisna od tega, kako temne piškote želimo. Želodova moka je lahko različnih odtenkov, odvisno od tega, iz kakšnih želodov je zmleta. Če je zelo temna, lahko uporabimo več navadne moke in manj želodove, da piškoti ne bodo pretemni.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.