Sestavine

  • 600 g cvetačnih cvetkov (čvrsto kuhanih in ohlajenih)
  • sol
  • poper
  • moka za pomokanje

krompirjevo testo

  • 500 g krompirja
  • 1 jajce
  • 2 žlici jedilnega škroba
  • 100 g mesnate slanine po želji
  • sol
  • poper
  • muškatni orešek
  • 2 debela surova olupljena krompirja
  • olje za cvrenje

holandska zeliščna omaka

  • (za pribl. 2,5 dl omake)
  • 200 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici vode
  • 0,5 dl zelenjavne jušne osnove
  • ½ žličke soli
  • sok ½ limone
  • 2 žlici drobno narezanih svežih zelišč

Priprava

1.

Najprej pripravimo kuhano maslo za holandsko omako. Surovo maslo raztopimo in ga segrejemo na približno 40 °C; peno posnamemo, maslo precedimo in počakamo, da se naredi usedlina. Čisto kuhano maslo odlijemo; usedlino zavržemo.

2.

V kotliček za stepanje damo oba rumenjaka, vodo in jušno osnovo ter sol in limonov sok. Nad paro penasto stepemo, nato pa med stalnim mešanjem počasi dolivamo čisto maslo in vse skupaj stepemo v gosto omako. Na koncu vmešamo še zelišča in omako po okusu začinimo.

3.

Krompirjevo testo pripravimo tako, da 500 g v lupini kuhanega in nato olupljenega krompirja drobno naribamo, dodamo jajce, jedilni škrob, po želji še kockice slanine in premešamo. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom in vse skupaj dobro pregnetemo.

4.

Dva surova krompirja narežemo najprej na tanke rezine, nato pa na zelo tanke trakove. Cvetačne cvetke začinimo s soljo in poprom, jih povaljamo v moki in obložimo (najbolje z mokrimi rokami) s krompirjevim testom; plast testa naj bo debela približno 3 mm. Nato cvetke povaljamo v surovih krompirjevih trakovih. Oblogo z rokami močno pritisnemo ob cvetke.

5.

Cvetačne cvetke v krompirjevi srajčki ocvremo v vročem olju pri 140 °C do zlato rjave barve. S penovko jih poberemo iz olja, dobro odcedimo na papirnatem prtiču in ponudimo s pripravljeno holandsko omako.

13