Sestavine

krema

  • 1,4 dl manj mastne sladke smetane
  • 2 žlici sladkorja
  • 100 g temne čokolade (70 % kakava)
  • 25 g masla

sufle

  • 170 g temne čokolade (70 % kakava)
  • 2 žlici sladke smetane
  • 4 rumenjaki
  • 5 beljakov
  • 50 sladkorja
  • 6 modelčkov za sufle
  • stopljeno maslo za premaz
  • 2 žlici sladkorja za posip modelčkov
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 220 °C, nizek pekač pa prestavimo na najvišjo stopnjo v pečici. Za kremo smetano s sladkorjem segrevamo, da zavre. Nato mešanico odstranimo z ognja, vmešamo nasekljano čokolado in maslo, mešamo, da se stopita, in shranimo na toplem.

2.

Modelčke premažemo z maslom in jih posujemo s sladkorjem; sladkor, ki se ni oprijel modelčkov, odstranimo. Čokolado nad soparo raztopimo skupaj s smetano. Vse skupaj ohladimo in v ohlajeno mešanico vmešamo rumenjake. Beljake stepamo, da se začnejo delati vršički, in med stepanjem po žlicah dodajamo sladkor, da dobimo čvrst sneg. Najprej zajetno žlico snega vmešamo v čokoladno mešanico, šele nato previdno vmešamo preostali sneg.

3.

Z maso hitro napolnimo modelčke, očistimo robove, če smo jih morda umazali, in okoli robov podrgnemo še s palcem. Temperaturo znižamo na 200   °C, modelčke prestavimo na pekač in pečemo 8 do 10 minut, da sufleji narastejo in se rahlo izbočijo. Vrat pečice ne odpirajmo prehitro, saj se sufleji lahko sesedejo.

4.

Ko so sufleji pečeni, na vrhu naredimo manjšo luknjo, v katero vlijemo malo tekoče čokoladne kreme. Nato jih posujemo s sladkorjem v prahu in takoj postrežemo.

6