
Sestavine
- 1 liter polnomastnega mleka
- 350 g svetlega sladkorja muskovado
- 1 vaniljev strok
- 150 g svežih rumenjakov (približno od 8 jajc)
- 350 g mlečne čokolade s 30–35 % kakava
- 250 g temne čokolade s 70 % kakava
- 50 g akacijevega medu
- 140 g dobrega ruma, npr. matusalem
- 140 g pomarančnega likerja, najbolje grand marnier
Preberite tudi

Bralec sprašuje: Zakaj biskvit upade, ko ga vzamem iz pečice?
"Ko pečem biskvit za torto, se mi zgodi, da upade takoj, ko ga vzamem iz pečice. Pečico vnaprej segrejem, med peko ne odpiram vrat … pa biskvit kljub temu pade. Zakaj?"

Peruzza že šest let s preverjeno formulo
Na Peruzzijevi v Ljubljani smo obiskali picerijo Peruzza in preverili, kako se drži pred šestim rojstnim dnem.

Trije pomladni sadno-zelenjavni napitki, ki poživijo telo
Je bilo vsega preveč? Pripravite osvežilen smoothie s sadjem, zelenjavo in začimbami, ki je prijazen do telesa in pričara okus pomladi v kozarcu.
Sestavine
- 1 liter polnomastnega mleka
- 350 g svetlega sladkorja muskovado
- 1 vaniljev strok
- 150 g svežih rumenjakov (približno od 8 jajc)
- 350 g mlečne čokolade s 30–35 % kakava
- 250 g temne čokolade s 70 % kakava
- 50 g akacijevega medu
- 140 g dobrega ruma, npr. matusalem
- 140 g pomarančnega likerja, najbolje grand marnier
Postopek
Mleko nalijemo v kozico, dodamo sladkor in po dolgem prerezan vaniljev strok ter zavremo. Strok odstranimo in prihranimo. V vrelo mleko stresemo rumenjake in takoj dobro zmiksamo s paličnim mešalnikom, da ne zakrknejo. Segreti se morajo nad 65 °C, a ne nad 75 °C. Preverimo s termometrom; če je temperatura nižja, mešanico pristavimo na zmeren ogenj. Ves čas mešamo, da se mešanica ne sesiri. Odstavimo.
Čokoladi nasekljamo, dodamo ju v vroče mleko z rumenjaki in zmešamo, da se popolnoma stopita. Spet si lahko pomagamo s paličnim mešalnikom. Dodamo med, rum in pomarančni liker ter prihranjeni vaniljev strok. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, tako da se dotika površine, in čez noč postavimo v hladilnik. Naslednji dan liker nalijemo v steklenice, dobro zapremo in za največ en mesec shranimo v hladilnik – čeprav ga bomo prej spili.