Sestavine

čokoladni kolač

  • 200 g mlečne čokolade
  • 200 g temne čokolade
  • 250 g kokosove maščobe
  • 2 jajci
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 60 g sladkorja v prahu
  • pribl. 12 maslenih piškotov (lahko tudi krekerjev)

pokovka z medenim karamelom

  • pribl. 75 g sveže pokovke
  • 125 g masla
  • 170 g sladkorja
  • 2 žlici tekočega medu

Priprava

1.

Podolgovat model ali pekač (dolg približno 23 cm) obložimo z aluminijasto folijo.

2.

Mlečno in temno čokolado nasekljamo na koščke, stresemo v ognjevarno posodo, dodamo kokosovo maščobo in vse skupaj stopimo nad soparo.

3.

Jajca, kakav in sladkor v prahu stresemo v skledo in z električnim mešalnikom zmešamo, da dobimo kremasto maso. Nato počasi vmešamo stopljeno čokolado.

4.

V model vlijemo plast stopljene čokoladne mase in nanjo položimo tri piškote. Prelijemo jih z nekaj čokoladne mase in nanjo naložimo novo plast piškotov. Postopek ponavljamo, da napolnimo model. Na vrhu mora biti plast čokoladne mase. Model vsaj za 8 ur ali pa kar čez noč postavimo v hladilnik. Naslednji dan pripravimo karamelno pokovko.

5.

Svežo pokovko razporedimo na pekač, obložen z aluminijasto folijo. Maslo, narezano na majhne kocke, sladkor in med damo v kozico in na srednje močnem ognju ob neprestanem mešanju segrevamo, da se sestavine razpustijo in zavrejo. Nato prenehamo mešati in kuhamo še 4 do 7 minut. Ko začnejo nastajati mehurčki, je karamel pripravljen. Hitro (vsekakor pa previdno!) ga prelijemo po pokovki v pekaču in jo posolimo. Pustimo, da se ohladi.

6.

Čokoladni kolač vzamemo iz hladilnika in iz modla, pokovko pa razlomimo na koščke. S kuhinjskim gorilnikom nekoliko ogrejemo vrh kolača in ga okrasimo s pokovko, ki jo rahlo pritisnemo v čokolado, da se bolje prime. Če nimamo gorilnika, lahko kolač nekaj časa pustimo na sobni temperaturi, da se malo zmehča. Okrasimo ga s pokovko in do postrežbe shranimo v hladilniku.

36