Čokoladne skledice z oreškastim polnilom
Čokoladne skledice z oreškastim polnilom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2016
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 15 min + 2 uri za hlajenje
KOLIČINA: za 24 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 300 g temne ali mlečne čokolade
- 125 g zmehčanega masla
- 200 g sladkorja v prahu
- 150 g masla iz oreškov (npr. arašidov, lešnikov in pistacij, lahko pa tudi samo arašidovo)
- 25 g oreškov (npr. arašidov, lešnikov in pistacij)
- solni cvet (po želji)
potrebujemo še
- pribl. 24 papirčkov za minjone
- 2 pekača za mini mafine
- 3 vrečke za brizganje
- zlati list in čopič za krašenje (po želji – glej nasvet)
Priprava
Čokolado narežemo na koščke. Polovico jih stresemo v skledo, ki jo postavimo nad kozico z vodo, ki narahlo vre; skleda se ne sme dotikati vode. Ko se čokolada stopi, odstavimo in vmešamo preostale koščke čokolade. Vdolbine pekača za mini mafine obložimo s papirčki za minjone. V vsakega vlijemo 1 žličko stopljene čokolade, nato ga vzamemo v dlan in ga pazljivo zasučemo, da čokolada oblije stene. Ponovimo z vsemi papirčki; približno tretjina čokolade nam mora ostati v skledi. Pekača s papirčki damo v hladilnik, da se čokoladni obliv strdi.
Maslo narežemo na koščke in ga damo v večjo skledo skupaj s sladkorjem v prahu. Z električnim mešalnikom ju penasto umešamo. To mešanico razdelimo v tri skledice; v eno vmešamo arašidovo, v drugo lešnikovo in v tretje pistacijevo maslo (če smo se odločili za to kombinacijo). Z nadevi napolnimo tri vrečke za brizganje.
Čokoladne posodice vzamemo iz hladilnika in jih napolnimo s tremi mešanicami. Če se je čokolada, ki smo jo prihranili, medtem strdila, jo stopimo tako kot na začetku. Stopljeno čokolado z žlico pokapamo po nadevu, da je z vseh strain zaprt v njej.
Na vrh vsake čokoladice položimo cel orešek (lahko ga oblečemo v zlati list ali potresemo z nekaj zrnci solnega cveta – kombiniramo po želji). Vsaj za 2 uri postavimo v hladilnik, kjer se bodo ohranile do 1 tedna (glej nasvet).
Nasvet
Shranjevanje čokoladic
Domačih čokoladic nismo segrevali in ohlajali pri temperaturah, ki so sicer natančno določene za ta postopek, zato njihova površina lahko postane motna in dobi belkaste lise, če jih ne bomo pojedli v enem tednu.
Kako uporabimo zlati list
Cel orešek položimo na majhen zlat list, ki ga s čopičem narahlo dvignemo, da se oprime oreška po vsej površini do vrha.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.