Čokoladna torta s karamelno-masleno kremo
Imenitna torta za rojstni dan in druge posebne priložnosti, lično okrašena z rozetami iz čokoladne kreme
Čokoladna torta s karamelno-masleno kremo
Imenitna torta za rojstni dan in druge posebne priložnosti, lično okrašena z rozetami iz čokoladne kreme
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2014
ČAS PRIPRAVE: 2 uri
KOLIČINA: 12 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 1,25 dl sončničnega olja
- 7 velikih jajc
- 1 žlička vaniljeve arome
- 375 g rjavega sladkorja
- 50 g kakava v prahu
- 300 g moke
- 1 žlička sode bikarbone
- sol
karamelno-maslena krema
- 250 g sladkorja muskovado
- 1,5 dl sladke smetane
- 150 g zmehčanega masla
- ½ žličke soli
čokoladna krema za okras
- 2,5 dl sladke smetane
- 250 g temne čokolade
- olje za model
Priprava
Pečico segrejemo na 160 °C. Globok okrogel model za torte s premerom 25 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Rumenjake ločimo od beljakov. V veliki skledi dobro zmešamo olje, rumenjake, vaniljevo aromo, sladkor in 2 dl vode. Presejemo še kakav v prahu in stepamo, da dobimo gladko maso.
K mešanici presejemo moko, sodo bikarbono in žličko soli ter vse zmešamo. V drugi skledi stepemo beljake v trd sneg. Previdno ga vmešamo v testo in mešamo, da se vse dobro poveže.
Maso previdno vlijemo v pekač, nato pekač dvakrat močno udarimo po delovni površini, da se znebimo morebitnih velikih zračnih mehurčkov. Biskvit pečemo eno uro in 10 minut, nato preverimo, če je pečen. Če se testo vrne v prvotni položaj, ko nanj rahlo pritisnemo s prstom, in če je lesena palčka, ki jo zapičimo v biskvit, čista, ko jo izvlečemo, je biskvit pečen. Če postaja pretemen, ga po eni uri pokrijemo z aluminijasto folijo. Vzamemo ga iz pečice, v modelu hladimo 10 minut, nato pa zvrnemo na veliko rešetko in odstranimo papir za peko. Pustimo, da se popolnoma ohladi.
Medtem ko se biskvit peče, pripravimo karamelno–masleno kremo. Sladkor muskovado, ½ žličke soli in smetano segrejemo v kozici, da se sladkor stopi. Kuhamo nekaj minut, nato mešanico popolnoma ohladimo. Zmehčano maslo gladko stepemo, prilijemo mu ohlajeno smetanovo mešanico, rahlo stepemo in do uporabe postavimo na hladno.
Pripravimo čokoladno kremo za okras. Segrejemo smetano, da skoraj zavre. Odstavimo s kuhalne plošče in jo prelijemo po čokoladi, ki smo jo na drobno nasekljali ali naribali. Pustimo stati nekaj minut, da se čokolada stopi, in zmešamo, da dobimo gladko omako. Počakamo, da se na sobni temperaturi zgosti, nato jo damo v vrečko za okraševanje z zvezdnim nastavkom.
Torto prečno prerežemo in jo nadevamo s karamelno–masleno kremo. Vrh torte okrasimo z visokimi rozetami iz čokoladne kreme. Na hladnem lahko torto hranimo do dva dni.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.