Cimetovi polžki s kardamomom
Cimetovi polžki s kardamomom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + vzhajanje
KOLIČINA: pribl. 30 polžkov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
testo
- 750 g moke
- 1 kocka kvasa
- 3 dl mleka
- 130 g sladkorja
- 1 jajce
- 120 g masla
- 1 žlička soli
- 1 žlica kardamoma v prahu
nadev
- 150 g masla (sobne temperature)
- 50 g sladkorja
- 1 žlica medu
- 2 žlici cimeta
glazura
- 1 jajce
- 1 žlica mleka
- grobo mleti sladkor za posip
Priprava
Najprej pripravimo testo. V manjši posodici razdrobimo kvas, dodamo malo mleka in malo sladkorja. Maslo stopimo in premešamo s preostalim mlekom. V skledo presejemo moko in dodamo vse preostale sestavine za testo. Zamesimo v gladko testo in ga pustimo počivati približno 30 minut.
Pripravimo nadev, tako da zmešamo maslo, sladkor, med in cimet. Testo razvaljamo približno 3 mm debelo in ga premažemo z nadevom.
Testo zvijemo in narežemo na približno 1 cm debele rezine, ki jih položimo v papirnate košarice za mafine. Polžke pustimo, da še malo vzhajajo, nato jih premažemo z mešanico jajca in mleka ter potresemo z grobo mletim sladkorjem.
Polžke približno 15 minut pečemo v pečici, ki smo jo ogreli na 200 °C.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.