Cezarjeva solata s pečenim piščancem
Cezarjeva solata s pečenim piščancem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 40 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 velik piščanec (1,7 kg)
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 limona, narezana na 4 krhlje
- 6 rezin prekajene mesnate slanine
- 3 debele rezine belega kruha ali 1 mala čabata
- 1 rimska solata
- pest rukole
- 4 slani fileji sardonov (inčunov)
- 1 strt strok česna
- ½ žličke dijonske gorčice
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 50 g grobo naribanega parmezana
- sol in poper
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Piščanca damo v velik pekač, ga po vseh straneh namažemo z oljem ter solimo in popramo. Čez piščanca ožamemo dva krhlja limone in pečemo 1 uro in 15 minut.
V pekač nato dodamo rezine slanine in pečemo še 10 minut, da slanina postane hrustljava, piščanec pa je skoz in skoz pečen in ima zlato zapečeno kožo.
Piščanca in slanino vzamemo iz pečice, v pekač pa dodamo kruh, narezan na 1,5 cm velike kocke, ki jih dobro pomešamo s sokovi od pečenja. (Če je v pekaču preveč maščobe, jo prej odlijemo.) Pečemo 8 do 10 minut, da se kruh zlato zapeče.
Slanino grobo narežemo, meso piščančjih beder pa natrgamo na kose (prsi prihranimo za juho, hrbet uporabimo za jušno osnovo, perutničke pa pojemo za malico). Solatne liste natrgamo in jih skupaj z rukolo razporedimo v 4 skledice za solato, nato obložimo s piščancem, slanino in popečenim kruhom.
V majhnem multipraktiku zmeljemo narezane sardonove fileje, strt strok česna in gorčico. Prilijemo ekstra deviško oljčno olje in stisnemo sok preostalih dveh limonovih krhljev ter zmešamo. Solato zabelimo s prelivom in posujemo z grobo naribanim parmezanom.
Nasvet
Če želimo pripraviti samo solato, ne pa tudi juhe, lahko na enak način spečemo samo 4 piščančja stegna (30 do 40 minut). Za preliv pa lahko namesto sardonov vzamemo malo gorgonzole.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.