Sestavine

  • 500 g filejev čvrste bele ribe (npr. brancina)
  • sok 8 limet (2,5 dl)
  • 1 rdeča čebula
  • pest izkoščičenih zelenih oliv
  • 2–3 zeleni čiliji
  • 2–3 paradižniki
  • šopek koriandra
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • sol
  • ščepec sladkorja
  • krhlji limone in tortiljin čips, ko postrežemo

Priprava

1.

Ribje fileje narežemo na majhne koščke. Čebulo narežemo na kolobarje, olive in čilije drobno nasekljamo, paradižniku odstranimo semena in ga narežemo na 2 cm velike koščke, koriander grobo nasekljamo.

2.

V veliki stekleni skledi zmešamo ribo, limetin sok in čebulo. Sok mora popolnoma prekriti ribo; če je ne, ga dodamo še malo. Skledo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in jo za 1 uro in 30 minut postavimo v hladilnik.

3.

Ribo in čebulo odcedimo in ju damo v novo skledo. Dodamo olive, čili, paradižnik, koriander in oljčno olje. Rahlo premešamo in začinimo z dobrim ščepom soli in sladkorja. Jed lahko pripravimo že nekaj ur vnaprej in jo shranimo v hladilniku. Zraven ponudimo tortiljin čips, krhlje limone in kozarec hladnega piva.

Ceviche

Ceviche so v Peruju razglasili celo za nacionalno jed. Pripravljena je iz zelenjave, surove ribe in limetinega ali limonovega soka, ki poskrbi, da se riba v kislini »skuha«.

2