
Sestavine
- 1 kg rdeče (ali rumene) čebule
- 2 stroka česna
- 2 žlici masla
- 3 žlice oljčnega olja
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 žlički svežih timijanovih lističev
- ščepec zdrobljenega čilija (po želji)
- sol
- poper
- 3,5 dl rdečega vina
- 1,5 dl šerijevega kisa ali rdečega vinskega kisa
- 1 dl portovca
Preberite tudi

Mimoza, koktajl, ki je osvojil svet – poznate vse različice?
Mimoza, preprost koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je priljubljena stalnica poznih zajtrkov, finih piknikov in popoldanskih zabav.

Navdušite goste s prefinjenimi okusi
Ohranjanje tradicije med velikonočnimi prazniki je sicer zelo dobrodošlo, a če ste radi v koraku s časom in malce naveličani klasičnih sladic, jih lahko denimo pripravite na sodobnejši način ter jih s tem povzdignete na povsem nov nivo. Verjemite, vaši domači in gostje bodo navdušeni.

Preproste sladice z jagodami
Preproste sladice z jagodami, ki očarajo z okusom in izgledom – popolne za hitro sladko razvajanje v toplih dneh.
Sestavine
- 1 kg rdeče (ali rumene) čebule
- 2 stroka česna
- 2 žlici masla
- 3 žlice oljčnega olja
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 žlički svežih timijanovih lističev
- ščepec zdrobljenega čilija (po želji)
- sol
- poper
- 3,5 dl rdečega vina
- 1,5 dl šerijevega kisa ali rdečega vinskega kisa
- 1 dl portovca
Postopek
Čebulo in česen narežemo na tanke rezinice. V ponvi z debelim dnom na visoki temperaturi segrejemo olje in maslo, dodamo čebulo in česen ter vse dobro premešamo. Potresemo s sladkorjem, timijanom in čilijem ter solimo in popramo. Premešamo in nato zmanjšamo temperaturo. Čebulo počasi dušimo nepokrito 40 do 50 minut in občasno premešamo. Vsi sokovi morajo izpareti, čebula pa postati zelo mehka in lepljiva ter dišati po karameliziranem sladkorju.
Prilijemo vino, kis in portovec ter nepokrito dušimo na visoki temperaturi 25 do 30 minut; vmes občasno premešamo. Dušimo, dokler čebula ne dobi lepe mahagonijeve barve, tekočina pa se zmanjša za približno dve tretjini. Preizkusimo tako, da po dnu kozice potegnemo s kuhalnico; če za njo ostane čista sled, ki se nato hitro zapolni s sirupastim sokom, je marmelada kuhana. Pustimo, da se ohladi v kozici, nato jo zapremo v sterilizirane kozarčke. V hladilniku jo lahko hranimo do 3 mesece.
Nasvet
Čebulno marmelado lahko pripravimo tudi za veganske jedce. Maslo izpustimo in uporabimo več oljčnega olja, pri izbiri vina pa pazimo, da je vegansko.