Čatni s poletno zelenjavo in jabolki
Okus po poletju iz kozarca
Čatni s poletno zelenjavo in jabolki
Okus po poletju iz kozarca
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2020
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min
KOLIČINA: 2,5 kg (za 5–8 srednjih kozarcev)
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 1⁄2 kg mešanice rdeče paprike, jajčevcev in bučk
- 500 g zrelega paradižnika
- 500 g čebule
- 500 g jabolk
- 5 dl belega vinskega kisa
- 2 žlički črnih gorčičnih semen
- 2 žlički rahlo zdrobljenih koriandrovih semen
- 1 žlica sladke mlete paprike
- 2 žlički soli
- 1 rdeč čili (po želji – če ne maramo, da je zelo pekoče, odstranimo semena)
- 300 g svetlo rjavega sladkorja
Priprava
Paprike, jajčevce in bučke narežemo na majhne koščke. Lahko jih tudi le grobo narežemo in nato sesekljamo v kuhinjskem strojčku. Paradižnike olupimo in sesekljamo. Čebulo drobno sesekljamo. Jabolka olupimo, jim izrežemo peščišče in sesekljamo. Vse damo v veliko široko ponev, dodamo kis, sol, gorčična in koriandrova semena, papriko in po želji še čili. Zavremo in nežno kuhamo 25 do 30 minut, da je vsa zelenjava zelo mehka, medtem ves čas mešamo.
Dodamo sladkor in mešamo, da se raztopi, nato kuhamo še toliko časa, da se čatni zgosti in postane kašast. Z njim napolnimo tople sterilizirane kozarce, jih zapremo in označimo z nalepko.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.