Sestavine

  • 1 kg moke
  • 80 g sladkorja
  • 40 g kvasa
  • 5 dl mleka
  • 100 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 1 žlička soli
  • slivova marmelada za nadev
  • 100 g masla za pomakanje

vaniljeva krema

  • 1 liter mleka
  • 1 zavitek praška za vaniljev puding
  • 1 rumenjak
  • 2–3 žlice sladkorja

Priprava

1.

Najprej pripravimo kvašeno testo. Na delovno površino presejemo moko. Dodamo sladkor in v sredini naredimo jamico. V mlačnem mleku raztopimo kvas, primešamo malo moke in nalijemo v jamico. Kvasec pomokamo in pustimo vzhajati približno pol ure, da se na površini pojavijo grobe razpoke.

2.

Razpuščeno maslo zmešamo z rumenjaki in soljo, dodamo h kvascu in vse skupaj zgnetemo v voljno testo. Pokrito naj ponovno vzhaja približno pol ure.

3.

Testo razvaljamo in razrežemo na kvadrate (8 x 8 cm). Na sredino vsakega kvadrata damo primerno količino marmelade in naredimo buhteljne. Pomakamo jih v raz puščeno maslo in zložimo v primerno velik pomaščen pekač. Pečemo jih v prej ogreti pečici pri 190 °C približno 40 minut.

4.

Medtem pripravimo kremo. Prašek za puding in rumenjak gladko zmešamo z manjšo količino mleka. Preostalo mleko zavremo, dodamo sladkor in vaniljevo zmes. Med stalnim mešanjem vse skupaj ponovno zavremo. K buhteljnom ponudimo še toplo vaniljevo kremo.

13