Sestavine

krhko testo

  • 350 g moke
  • 225 g masla
  • ¼ žličke soli
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 velik rumenjak

nadev

  • 700 g maslene ali druge buče
  • 1 žlica rastlinskega ali sončničnega olja
  • 175 g svetlega sladkorja muskovado
  • 250 g maskarponeja
  • ½ žličke sveže naribanega muškatnega oreška
  • 1 zvrhana žlička mletega cimeta
  • 1 zvrhana žlička mletega ingverja
  • 2 jajci
  • 3 žlice javorovega sirupa
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • ¼ žličke soli
  • moka za delovno površino
  • mleko za premaz
  • pest jedrc ameriških orehov (pekanov) ali navadnih orehov
  • sladkor v prahu, javorov sirup in stepena sladka smetana, ko postrežemo

Priprava

1.

Pripravimo testo: maslo narežemo na kocke in ga damo skupaj z moko, soljo in sladkorjem v skledo. S konicami prstov ga hitro vgnetemo v druge sestavine, da dobimo zračno drobtinasto maso. Dodamo rumenjak in žlico ali dve vode ter zgnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in damo za kakšno uro v hladilnik. (Testo lahko pripravimo tudi vnaprej in ga v hladilniku hranimo do 2 dni).

2.

Pečico segrejemo na 200 °C. Bučo narežemo na večje kose, ji odstranimo semena, nato jo damo v pekač in pomešamo z oljem. Pečemo približno 35 minut oziroma toliko časa, da se zmehča in zlato rjavo zapeče.

3.

Ko se buča ohladi, ji odstranimo kožo, meso pa damo v multipraktik. Dodamo sladkor, maskarpone in začimbe ter gladko zmeljemo. Nato dodamo jajca, javorov sirup, vaniljo in sol. Spet zmešamo.

4.

Naredimo testeno mrežo. Tretjino testa razvaljamo v kvadrat velikosti približno 16 x 30 cm, ki ga nato razrežemo na 8 dolgih trakov. Trakove na pomokanem pekaču brez robov spletemo v mrežo, ki je dovolj velika, da pokrije vrh pite. Postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.

5.

Medtem preostali dve tretjini testa oblikujemo v gladek krog in ga na pomokani površini razvaljamo, da se prilega modelu za pite premera 26 cm z nažlebljenim obodom. Model obložimo s testom, tako da nekaj testa visi čez rob (robove bomo odrezali na koncu), in model postavimo na velik plitev pekač. V model nalijemo nadev, nato pito previdno postavimo v pečico.

6.

Po 20 minutah se bo nadev začel strjevati. Pito vzamemo iz pečice, testeni rob premažemo z mlekom in na pito položimo ohlajeno mrežo, ki smo jo previdno in nežno stresli s pekača. Robove malce stisnemo, nato pito posujemo z zelo grobo nasekljanimi orehi in jo vrnemo v pečico.

7.

Pečemo še 15 do 20 minut ali toliko časa, da se testena mreža zlato rjavo zapeče, nadev pa naraste in je v sredini še malce mehak. Pustimo, da se popolnoma ohladi, nato obrežemo robove in pito poprašimo s sladkorjem v prahu. Pokapamo z javorovim sirupom in postrežemo s stepeno sladko smetano.

5