Bučkina solata s krutoni
Solata iz bučk bo odlična za spopadanje z vročinskim valom
Bučkina solata s krutoni
Solata iz bučk bo odlična za spopadanje z vročinskim valom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Julij/avgust 2019
ČAS PRIPRAVE: 24 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 25 g pinjol
- 4 večje bučke
- sok in lupinica 1⁄2 limone (drugo polovico sadeža prihranimo za preliv)
- 1 majhna štruca kruha iz kislega testa ali dan starega navadnega kruha
- 1 žlica oljčnega olja
- sol in poper
- 60 g mladega kodrolistnega ohrovta (lahko ga nadomestimo z drugim zelenjem)
- 100 g mladega kozjega sira
- prgišče lističev mete
- 25 g rozin
preliv
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica tekočega medu
- sol in poper
Priprava
Bučke z lupilnikom za zelenjavo narežemo na tanke trakove ali pa jih spiraliziramo, damo v veliko skledo ter dodamo sok in lupinico 1⁄2 limone. Pečico segrejemo na 200 °C in pinjole vsujemo na pekač. Kruh narežemo na večje kocke in jih razporedimo na pekač s pinjolami. Pokapamo z žlico oljčnega olja ter dobro solimo in popramo.
Pečemo približno 5 minut, da so pinjole zlato rjavo popražene, nato pekač vzamemo iz pečice, odstranimo pinjole in jih prihranimo, kruh pa vrnemo v pečico še za 5 do 8 minut, da se zlato rjavo zapeče.
Medtem operemo in osušimo ohrovt ter ga dodamo v skledo k bučkam. Dodamo nadrobljen kozji sir, meto in rozine ter pomešamo.
Zmešamo vse sestavine za preliv, z njim zabelimo solato in pomešamo. Solato naložimo na servirni krožnik, jo posujemo s krutoni in pinjolami ter čez nameljemo obilo črnega popra.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.