Sestavine

  • 25 g pinjol
  • 4 večje bučke
  • sok in lupinica 1⁄2 limone (drugo polovico sadeža prihranimo za preliv)
  • 1 majhna štruca kruha iz kislega testa ali dan starega navadnega kruha
  • 1 žlica oljčnega olja
  • sol in poper
  • 60 g mladega kodrolistnega ohrovta (lahko ga nadomestimo z drugim zelenjem)
  • 100 g mladega kozjega sira
  • prgišče lističev mete
  • 25 g rozin

preliv

  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 žlica limonovega soka
  • 1 žlica tekočega medu
  • sol in poper

Priprava

1.

Bučke z lupilnikom za zelenjavo narežemo na tanke trakove ali pa jih spiraliziramo, damo v veliko skledo ter dodamo sok in lupinico 1⁄2 limone. Pečico segrejemo na 200 °C in pinjole vsujemo na pekač. Kruh narežemo na večje kocke in jih razporedimo na pekač s pinjolami. Pokapamo z žlico oljčnega olja ter dobro solimo in popramo.

2.

Pečemo približno 5 minut, da so pinjole zlato rjavo popražene, nato pekač vzamemo iz pečice, odstranimo pinjole in jih prihranimo, kruh pa vrnemo v pečico še za 5 do 8 minut, da se zlato rjavo zapeče.

3.

Medtem operemo in osušimo ohrovt ter ga dodamo v skledo k bučkam. Dodamo nadrobljen kozji sir, meto in rozine ter pomešamo.

4.

Zmešamo vse sestavine za preliv, z njim zabelimo solato in pomešamo. Solato naložimo na servirni krožnik, jo posujemo s krutoni in pinjolami ter čez nameljemo obilo črnega popra.

3