
Sestavine
testo
- 150 g bele moke
- 50 g polnozrnate moke
- 100 g masla
- ščepec soli
- mlačna voda po potrebi
nadev
- ½ čebule
- 2 žlici oljčnega olja
- 4 manjše bučke (pribl. 500 g)
- 3 jajca
- 1,5 dl sladke smetane
- 5 žlic mleka
- 80 g sira roquefort
- sol
- poper
Preberite tudi

Polenta: Vse, kar morate vedeti o sortah in pripravi
Rumena, rdeča in bela polenta je nahranila generacije naših prednikov. Briški otroci so stali v vrsti, da bi dobili "škurjo od polente". Jo še znamo skuhati na star način?

Pečenka: vse kar morate vedeti, da bo uspela
Odkrijte skrivnosti popolne pečenke! Naučite se pravilne peke, da bo meso sočno, mehko in polnega okusa – vsakokrat brezhibno!

Veganske sladice, ki osvajajo brez kompromisov – ne boste verjeli, da so 100 % rastlinske!
Na popoldansko čajanko smo povabili vegana in se skoraj ujeli v past. S katero slaščico postreči, ko pa smo tako vajeni receptov z mlekom, jajci, smetano in medom. Z nekaj raziskovanja, novega znanja in kakšnim pametnim nadomestkom vam bo gotovo uspelo – ne bojte se eksperimentiranja!
Sestavine
testo
- 150 g bele moke
- 50 g polnozrnate moke
- 100 g masla
- ščepec soli
- mlačna voda po potrebi
nadev
- ½ čebule
- 2 žlici oljčnega olja
- 4 manjše bučke (pribl. 500 g)
- 3 jajca
- 1,5 dl sladke smetane
- 5 žlic mleka
- 80 g sira roquefort
- sol
- poper
Postopek
V skledi zmešamo obe vrsti moke, dodamo ščepec soli in maslene kosmiče ter s prsti vdelamo maslo v moko. Dodamo le toliko vode, da lahko vgnetemo testo. Testo oblikujemo v kepo, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.
Čebulo olupimo, drobno sesekljamo in jo na vročem oljčnem olju zarumenimo. Bučke operemo in zelo grobo naribamo. Dodamo jih čebuli, dušimo približno 5 minut in jih občasno premešamo. V večji skledi stepemo jajca s smetano in mlekom, dodamo na večje koščke zdrobljen roquefort, nato primešamo še zdušene bučke. Zmerno solimo in popramo ter dobro premešamo.
Pečico segrejemo na 180 °C. Testo razvaljamo in z njim obložimo model za pite premera 28 cm. Odvečno testo ob robu modla odrežemo in dno testa večkrat prebodemo z vilicami. Pripravljen nadev razporedimo po testu in pito postavimo v pečico. Pečemo jo 30 do 35 minut in postrežemo toplo.