Bučkin kolač s pomarančno aromo in sirčkovo kremo
Bučkin kolač s pomarančno aromo in sirčkovo kremo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2018
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: 12 rezin
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 350 g bučk
- 200 g sladkorja muskovado
- 1,25 dl sončničnega olja
- 3 velika jajca
- naribana lupinica 1 pomaranče
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 100 g zlatih rozin
- 300 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
krema
- 200 g polnomastnega kremnega sira
- 100 g presejanega sladkorja v prahu
- malo naribane pomarančne lupinice
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Podolgovat model za kilogramsko štruco rahlo naoljimo in obložimo s trakom papirja za peko. Bučke (ne lupimo jih!) drobno naribamo in iz njih z rokami iztisnemo čim več tekočine (če bodo premokre, bo kolač razmočen).
Bučke zmešamo s sladkorjem, sončničnim oljem, rahlo razžvrkljanimi jajci, pomarančno lupinico, vaniljo in rozinami, nato narahlo primešamo moko in pecilni prašek, da se sestavine lepo povežejo, a ne mešamo preveč.
Maso nadevamo v model in pečemo 50 minut, da je zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pečen kolač vzamemo iz modla in ohladimo na kuhinjski mrežici.
Medtem ko se kolač ohlaja, pripravimo kremo, tako da kremni sir zmešamo s presejanim sladkorjem v prahu – ne mešamo preveč, sicer bo krema premehka – in jo postavimo v hladilnik, da bo hladna. Z njo premažemo ohlajen kolač, posujemo še z malo pomarančne lupinice in do postrežbe shranimo v hladilnik (kjer se ohrani do 1 teden).
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.