Sestavine

  • 2 kg bržolne pečenke (za 2 rebri)
  • sol in poper
  • 4 velike rdeče čebule
  • 4 žlice oljčnega olja in še malo za česen
  • 1 žlica temnega sladkorja muskovado
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 2 veliki glavici česna

mesna omaka

  • 1 žlica moke
  • 6 dl sveže goveje jušne osnove (ali čiste goveje juhe)
  • 2 žlici balzamičnega kisa

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Meso solimo in popramo, premažemo z oljem, ga položimo v pekač in pečemo 20 minut na vsakih 450 g teže, če želimo srednje surovo meso (rare), 25 minut na 450 g za srednje pečeno meso (medium) ali 30 minut na 450 g za dobro pečeno meso (well done).

2.

Medtem olupimo čebule, a koreninski del pustimo. Narežemo jih na četrtine. V skledi zmešamo olje, sladkor in balzamični kis, v mešanici povaljamo čebulo, nato jo preložimo v manjši pekač. Česnovima glavicama odrežemo vrh, tako da se pokažejo goli stroki. Pokapamo ju z malo olja in priložimo v pekač s čebulo.

3.

Uro in 15 minut pred koncem peke pečenke pekač s čebulo in česnom postavimo na spodnjo rešetko in pečemo, dokler pečenka ni gotova, čebula je mehka in karamelizira, česnovi stroki pa so dovolj mehki, da jih bomo lahko s prsti iztisnili iz lupin; med peko čebulo občasno obrnemo.

4.

Pečenko vzamemo iz pečice, jo prestavimo na desko, pokrijemo z aluminijasto folijo in 20 minut pustimo počivati na toplem.

3