Sestavine

  • 30 g suhih jurčkov
  • 3 kg zorjene bržolne pečenke (s 3 rebri)
  • 1 žlica dimljene morske soli
  • sveže zmlet črni poper

Priprava

1.

Jurčke v multipraktiku zmeljemo v prah. Pečenko položimo v pekač in jo po vseh straneh natremo z zmletimi jurčki, dimljeno soljo in obilo sveže zmletega popra. To storimo vsaj 24 ur pred peko, ohlapno pokrijemo in shranimo v hladilnik.

2.

Meso vzamemo iz hladilnika vsaj 3   ure pred peko. Pečico segrejemo na 140 °C. Pečenko odkrijemo in jo postavimo v pečico za 1 uro in 20 minut.

3.

Temperaturo povišamo na 220 °C in pečemo še 25 minut za manj pečeno meso (medium rare), da je maščoba zapečena in se rjavo obarva. Če imamo termometer za meso, izmerimo središčno temperaturo, ki mora biti 55 °C za srednje surovo (rare) meso, 65 °C za srednje pečeno (medium) meso in 75  °C za prepečeno (well done) meso (ne pozabimo, da se bo meso še naprej kuhalo in bo temperatura še nekoliko narasla med počivanjem). Pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati vsaj 20   minut, preden pečenko postrežemo s prilogami.

6