Brokoli z masleno omako
Brokoli z masleno omako
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2010
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 900 g brokolija
- 1 žlica masla
- sol
- poper
- 20 g parmezana
- sveže nariban muškatni orešek
maslena omaka
- 4 majhne šalotke
- 1 dl suhega belega vina
- 1 dl suhega belega vina
- 25 g masla
- sol
- sveže mlet črni poper
- 1 žlica oljčnega olja
Priprava
Brokoli operemo, očistimo in kuhamo na pari 8 minut, nato ga na hitro preložimo v ledeno vodo in odcedimo.
Za masleno omako olupimo in na drobno nasekljamo šalotko. Na srednje močnem ognju jo na žlici olja na hitro popražimo, dodamo belo vino in povečamo ogenj. Kuhamo 2 do 3 minute, da količina tekočine povre za polovico, nato ogenj zmanjšamo in postopno dodajamo na manjše kocke narezano maslo, ki ga vmešamo z metlico. Pazimo, da ognja ne povečujemo, da ostane omaka homogena zmes. Po okusu začinimo s soljo in poprom. Omako precedimo v manjšo posodo.
V večji ponvi segrejemo žlico masla in na njem pretresemo kuhan brokoli. Začinimo s soljo in poprom. Preden ga postrežemo, ga prelijemo z masleno omako ter posujemo s sveže naribanim parmezanom in muškatnim oreškom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.