Sestavine

  • 900 g brokolija
  • 1 žlica masla
  • sol
  • poper
  • 20 g parmezana
  • sveže nariban muškatni orešek

maslena omaka

  • 4 majhne šalotke
  • 1 dl suhega belega vina
  • 1 dl suhega belega vina
  • 25 g masla
  • sol
  • sveže mlet črni poper
  • 1 žlica oljčnega olja

Priprava

1.

Brokoli operemo, očistimo in kuhamo na pari 8 minut, nato ga na hitro preložimo v ledeno vodo in odcedimo.

2.

Za masleno omako olupimo in na drobno nasekljamo šalotko. Na srednje močnem ognju jo na žlici olja na hitro popražimo, dodamo belo vino in povečamo ogenj. Kuhamo 2 do 3 minute, da količina tekočine povre za polovico, nato ogenj zmanjšamo in postopno dodajamo na manjše kocke narezano maslo, ki ga vmešamo z metlico. Pazimo, da ognja ne povečujemo, da ostane omaka homogena zmes. Po okusu začinimo s soljo in poprom. Omako precedimo v manjšo posodo.

3.

V večji ponvi segrejemo žlico masla in na njem pretresemo kuhan brokoli. Začinimo s soljo in poprom. Preden ga postrežemo, ga prelijemo z masleno omako ter posujemo s sveže naribanim parmezanom in muškatnim oreškom.

8