Breskova pita z mandlji
Breskova pita z mandlji
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 45 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 500 g listnatega testa
- moka za delovno površino
- 3 velike zrele breskve
nadev
- 180 g zmletih mandljev
- 50 g mandljevih lističev
- 250 g maskarponeja
- 25 g zmehčanega masla
- 200 g rjavega sladkorja
- 2 jajci
- ½ žličke mandljevega izvlečka ali arome
- mandljevi lističi in žlica rjavega sladkorja za posip
- stepena sladka smetana, ko postrežemo
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Na pomokani delovni površini razvaljamo testo v tako velik krog, da z njim obložimo model za pite premera 24 cm in testo visi čez rob. Zvijemo ga čez valjar, prenesemo nad model in previdno odvijemo. Robove testa dvignemo, testo potisnemo na dno in ob rob modla. Odvečno testo ob zunanjem robu nežno spodvihamo ob zunanji rob modla. Testo vsepovsod z vilicami večkrat prebodemo, obložimo ga s papirjem za peko in nanj nasujemo fižol za slepo peko. Pečemo ga 20 do 25 minut, da se stranice utrdijo, nato fižol in papir odstranimo in testo pečemo še 10 do 15 minut, da postane lepo vzhajano, zlato in hrustljavo. Malo ga ohladimo in nato odrežemo odvečno testo, ki visi čez model. Vse vzhajane dele pritisnemo, da je testo ravno.
Temperaturo v pečici znižamo na 180 °C. Breskvam odstranimo peške in vsako narežemo na 6 krhljev. Vse sestavine za nadev skupaj stepemo in preložimo v testeno osnovo za pito. Obložimo jo z breskvami, potresemo z žlico sladkorja in mandljevimi lističi in pečemo še 40 minut, da postane testo hrustljavo, notranjost pa je še malo majava. Sladico ohladimo na sobno temperaturo in postrežemo s sladko smetano.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.