Breskov osvežilni napitek
Osvežilna brezalkoholna pijača – za alkoholno različico ji lahko dodamo kanček breskovega žganja.
Breskov osvežilni napitek
Osvežilna brezalkoholna pijača – za alkoholno različico ji lahko dodamo kanček breskovega žganja.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2012
ČAS PRIPRAVE: 10 min
KOLIČINA: 2 l soka
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 3 limone
- 3 limete
- 6 dl breskovega nektarja
- 6 dl gazirane limonade
- 6 dl sodavice
- nekaj rezin jagod
- pest ledu
- vejice sveže mete
Priprava
V velik vrč izcedimo po dve limoni in dve limeti. Preostali limono in limeto operemo in narežemo na tanke rezinice ter dodamo v vrč. Dodamo še pest ledu in prilijemo breskov nektar in limonado. Dodamo rezine jagod in vejice mete ter do vrha nalijemo sodavico.
Nasveti za osvežilne napitke
Napitke lahko okrasimo s svežimi zelišči, sezonskim sadjem in zelenjavo, ki dodajo nekaj okusa in predvsem svežino.
Namesto vode lahko za ledene kocke uporabimo tudi limonado ali sadni sok. Napitke lahko barvno popestrimo s pisanim ledom, ki ga pripravimo tako, da vodo zmešamo s sesekljanimi zelišči (meta, bazilika …). Zanimiv učinek dobimo tudi, če v ledene kocke zamrznemo užitne cvetove ali gozdne sadeže, ki zaplavajo v pijači, ko se ledene kocke raztopijo. Za nasvet, kako pripravimo led s cvetovi, skočite h kuharskim nasvetom.
Led najpreprosteje zdrobimo tako, da ga položimo v čisto plastično ali še bolje platneno vrečko, ki jo zavijemo v brisačo. Postavimo jo na delovno površino in udarjamo z valjarjem.
V kozarce najprej nasujemo led, nato ga prelijemo s pijačo, ki se tako hitreje ohladi, in preprečimo, da bi se prelila čez rob kozarca, ko vanjo damo kocke ledu.
Za zares hladne pijače ohladimo tudi kozarce. Dobro uro pred postrežbo jih postavimo v hladilnik.
Zamrznemo lahko tudi rezine limon in limet.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.