Biftek na listnatem testu, nadevanem z gobami
Za ljubitelje dobrot, zavitih v listnato testo. In ni nas malo ...
Biftek na listnatem testu, nadevanem z gobami
Za ljubitelje dobrot, zavitih v listnato testo. In ni nas malo ...
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2011
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 rezini govejega fileja, vsaka pribl. 150 g
- 100 g listnatega testa
- 100 g majhnih rjavih šampinjonov
- 1 šalotka
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička timijanovih lističev in še 1 vejica za okras
- 3 žlice desertnega vina (npr. portovca ali madeire)
- 1 žlica smetane za kuhanje
- sol
- poper
- balzamična špinača in pečen krompir za prilogo
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Listnato testo razvaljamo 3 mm debelo in s koleščkom za rezanje testa izrežemo dve okrogli plošči premera 12 cm. Dva centimetra od oboda zarežemo krog. V tem krogu testo na gosto prebodemo z vilicami, ploščici preložimo na pekač in pečemo 20 do 25 minut, da se zlato obarvata in lepo dvigneta. Sredino pečenih ploščic malo potlačimo, da dobimo prostor za nadev.
Na žlici vročega olja zarumenimo drobno sesekljano šalotko, dodamo narezane šampinjone in timijan ter pražimo, da se gobe zmehčajo in vsa tekočina izpari. Dodamo vino in še 2 minuti kuhamo. Prilijemo smetano, kuhamo še minuto, da se omaka poveže, in odstavimo.
Meso premažemo z malo olja in začinimo s soljo in poprom. Močno segrejemo ponev za žar in biftke pečemo 2 do 3 minute na vsaki strani (odvisno od njihove debeline), če želimo srednje pečene, ali malo dlje, če želimo dobro pečene. Meso pokrijemo s folijo in pustimo, da počiva 10 minut.
Če je potrebno, pogrejemo testeni ploščici in na šibkem ognju tudi gobe. Sredino ploščic napolnimo z gobami in jih damo na sredino krožnika. Na gobe položimo biftek in jed okrasimo z vejico timijana. Postrežemo z balzamično špinačo in pečenim krompirjem.
Nasvet
Balzamično špinačo pripravimo tako, da 250 g listov mlade špinače blanširamo in dobro odcedimo oziroma ožamemo. V ponvici segrejemo malo oljčnega olja in na njem pretresemo špinačo. Dodamo nekaj kapljic balzamičnega kisa, solimo in še malo pogrejemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.