Belgijski radič z modrim sirom, kandiranimi orehi in poširanimi hruškami
Belgijski radič z modrim sirom, kandiranimi orehi in poširanimi hruškami
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2010
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 6 glavic belgijskega radiča
- 500 g najljubšega sira z modro plesnijo
- 0,5 dl smetane za kuhanje
poširane hruške
- 4 dl rdečega vina
- 130 g sladkorja
- 1 vejica svežega timijana
- ½ cimetove palčke
- 1 strok vanilje
- nageljnove žbice
- zvezdni janež
- ½ sveže mletega muškatnega oreška
- 3 čvrste hruške
kandirani orehi
- 100 g sladkorja
- 1 žlička mletega cimeta
- ¼ žličke mletega zvezdnega janeža ali janeževih semen
- 50 g orehovih jedrc
Priprava
Liste belgijskega radiča razpremo in jih temeljito operemo. Liste preložimo na pladenj ali servirni krožnik. Sir z modro plesnijo ročno ali v mešalniku stepemo in postopoma dodamo smetano, da se sir zmehča in ga lahko napolnimo v brizgalno vrečko. Če brizgalne vrečke nimamo, lahko za odmerjanje količine sira na listih belgijskega radiča uporabimo čajno žličko.
Poširane hruške: Vaniljev strok po dolgem prerežemo in z noževo konico izpraskamo sredico. V ponvi segrejemo vino, sladkor, cimet, timijan in vaniljevo sredico. Polovici vaniljevega stroka (lupina) narežemo na tanke trakove in jih dodamo v ponev. Hruške operemo in olupimo ter jih dodamo v posodo z vinom in začimbami. Pokrito kuhamo 20 do 30 minut in pri tem pazimo, da so hruške vseskozi prekrite z vinom. Kuhane so, ko so tako mehke, da jih lahko prebodemo z leseno paličico. Poširane hruške narežemo na tanke rezine.
Kandirani orehi: Pečico segrejemo na 175 °C in v njej 5 minut pečemo orehove polovice. Sladkor, cimet in zvezdni janež pomešamo. Na srednje močnem ognju segrejemo ponev in vanjo pretresemo mešanico s sladkorjem, ki je ne mešamo, dokler se sladkor povsem ne stopi. Ko se sladkor stopi, premešamo in dodamo pražene orehe ter ponovno previdno premešamo z leseno kuhalnico, da se orehi ne bi strli. Stopljeni sladkor naj enakomerno prekrije orehova jedrca. Kandirane orehe prenesemo na pladenj, obložen s pergamentnim papirjem, in jih med seboj ločimo z vilicami. Orehe uporabimo šele, ko se popolnoma ohladijo.
Liste belgijskega radiča položimo drugega poleg drugega, nato na vsak list iztisnemo nekaj mase z modrim sirom. Dodamo še rezine poširanih hrušk in potresemo s kandiranimi orehi.
Nasveti
Sirovo maso lahko pripravimo 2 dni vnaprej. Iz hladilnika jo vzamemo eno uro pred pripravo, da se omehča. Tudi hruške lahko poširamo 2 dni prej in jih shranimo na hladnem.
Bolj ustvarjalni lahko kandirane orehe pripravijo z različnimi začimbami, odvisno od okusa. V neprepustno zaprti posodici jih lahko hranimo 3 do 4 dni.
Celo liste belgijskega radiča lahko očistimo in za uporabo pripravimo dan prej, a jih moramo zaviti v mokro kuhinjsko krpo in jih shraniti v hladilniku.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.