Sestavine

  • 2 žlici oljčnega ali repičnega olja
  • 2 čebuli
  • 2 jabolki
  • 3 stebla zelene
  • ½ majhne maslene buče
  • 2–3 žlice karija (glede na to, kako pikantno nam je všeč)
  • ½ žlice mletega cimeta
  • 2 pločevinki (vsaka 400 g) nasekljanega paradižnika
  • 1,5 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
  • 150 g riža basmati
  • šopek peteršilja
  • 3 žlice mangovega čatnija
  • sol
  • poper
  • navadni jogurt, ko postrežemo
  • mangov čatni, ko postrežemo (po želji)

Priprava

1.

Pripravimo zelenjavo. Nasekljamo čebulo, zeleno in peteršilj. Jabolki olupimo in ju prav tako nasekljamo. Bučo olupimo, ji odstranimo semena in narežemo na manjše koščke. V velikem loncu segrejemo olje. Dodamo čebulo, jabolka, zeleno in ščep soli. Pražimo 10 minut, občasno premešamo, da se zelenjava zmehča. Nato dodamo bučo, kari, cimet in mleti črni poper. Pražimo še dve minuti, premešamo ter dodamo paradižnik in jušno osnovo. Pokrijemo in počasi kuhamo 15 minut.

2.

Zelenjava bi morala biti zdaj mehka, vendar ne razkuhana. Primešamo riž, ponovno pokrijemo in kuhljamo nadaljnjih 12 minut, da se riž skuha. Poskusimo in po potrebi dodatno začinimo. Vmešamo peteršilj in mangov čatni ter postrežemo v skodelicah z jogurtom in po želji dodatnim mangovim čatnijem na vrhu.

34