Sestavine

  • 250 g listnatega testa
  • moka za delovno površino
  • 1 banana
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 50 g masla
  • 2 žlici sladke smetane
  • ½ žličke morske soli
  • ščepec solnega cveta
  • vaniljev sladoled, ko postrežemo

Priprava

1.

Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo listnato testo 3 mm debelo. Izrežemo dve krpi testa s katerimi bomo pokrili banano. Morata biti tako veliki, da bo okrog banane, ko jo pokrijemo, še centimetrski rob. Testeni krpi položimo na pladenj in postavimo v hladilnik.

2.

V ponev s težkim dnom (ki jo lahko postavimo tudi v pečico) damo sladkor, maslo in smetano in na srednji temperaturi segrevamo približno 5 minut, da se sladkor stopi in karamelizira. Ko začne karamel brbotati, mu dodamo pol žličke soli. Banano olupimo, vzdolžno razpolovimo in s prerezano stranjo položimo v karamel.

3.

Pečico segrejemo na 220 °C. Bananini polovici pokrijemo z listnatim testom in robove hitro spodvihamo okrog banane (to lahko naredimo tudi eno uro pred peko). Ponev postavimo v segreto pečico in pečemo 20 minut, da testo lepo naraste in porumeni. Ko je sladica pečena, ponev pokrijemo s primernim krožnikom in hitro obrnemo, tako da je testo spodaj, banana pa zgoraj. Potresemo še s ščepcem solnega cveta in postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda.

44