Baklava s korenčkom, koprom in feto
Baklava s korenčkom, koprom in feto
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2013
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 velika bela čebula
- 1 drobno nasekljan strok česna
- 750 g olupljenega korenja
- 20 g drobno nasekljanega svežega ali 3 žličke suhega kopra
- 2 žlički cimeta
- lupina 1 limone
- sok ½ limone
- 9 manjših ali 5 večjih razpolovljenih listov vlečenega testa
- 85 g zmehčanega masla
- 100 g mletih blanširanih mandljev
- 250 g zdrobljenega sira feta
- 1 žlica medu
- sol
- maslo za pekač
Priprava
Čebulo in korenje olupimo in na tanko narežemo. V veliki kozici segrejemo olje in na njem nežno prepražimo čebulo, da se zmehča in postane zlato rjave barve; to traja približno 15 minut. Vmešamo še česen, korenje, koper, cimet, limonovo lupino in sok ter pražimo še 2 minuti. Solimo in dodamo 8 dl vode. Na srednji temperaturi kuhljamo tako dolgo, da skoraj vsa tekočina izpari, korenje pa se zmehča; vmes večkrat premešamo.
Ponev odstavimo z ognja, tretjino korenja pa damo v posodo sekljalnika, zmeljemo in nato stresemo nazaj v ponev.
Pečico segrejemo na 200 °C. Vlečeno testo vzamemo iz zavitka, ga razvijemo, in če je potrebno, razpolovimo. Pokrijemo ga z vlažno krpo, da se ne izsuši. Pekač velikosti 30 x 20 cm premažemo z malo masla. Obložimo ga z enim listom testa in premažemo z maslom. To še dvakrat ponovimo, tako da je spodnji del baklave iz treh plasti testa.
Testo premažemo s polovico korenjeve mešanice in jo posujemo s polovico mandljev ter polovico fete. Na to plast položimo spet tri plasti testa, premazane z maslom, jih premažemo s preostalo korenjevo mešanico, mandlji in sirom ter pokrijemo z zadnjimi tremi plastmi testa z maslom.
Z nožem označimo zareze v vrhnjo plast testa in baklavo narežemo na primerne kose; če želimo, lahko na tej stopnji jed shranimo v hladilnik in jo spečemo pozneje. Baklavo premažemo z maslom, poškropimo z malo vode in pečemo 35 minut, da postane zlato rjave barve. Rahlo jo ohladimo, nato pa prelijemo z medom in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.