Sestavine

  • 4 artičoke
  • 200 g sira burata
  • 6 slanih sardonov (inčunov) v oljčnem olju
  • 1 žlica kaper
  • 1 žlica pinjol
  • 3 vejice mete

preliv

  • sok 1 limone
  • 1⁄2 žlice belega balzamičnega kisa
  • ščepec žafrana
  • 1⁄4 žličke medu
  • 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
  • sol in poper
  • ekstra deviško oljčno olje za pokapanje

Priprava

1.

Najprej naredimo preliv. V zelo majhni kozici zmešamo limonov sok, balzamični kis in žafran. Kuhamo na nizki temperaturi, dokler se iz tekočine ne začne dvigovati para. Med segrevanjem bo žafran obarval in aromatiziral tekočino. Kozico odstavimo z ognja in jo postavimo na stran za 20 minut. Nato žafranovi mešanici dodamo med, oljčno olje, sol in poper ter vse skupaj dobro razžvrkljamo z vilicami. Pokusimo in po okusu solimo in popramo.

2.

Artičokam odstranimo trše zunanje liste in jim odrežemo stebla, tako da glavice lahko postavimo pokonci. Damo jih v veliko vrele vode, ki smo jo nekoliko solili. Kuhamo 15 do 30 minut, odvisno od velikosti artičok in od tega, kako sveže so, zato po 15 minutah začnemo preverjati, ali so skuhane. To bomo vedeli, ko bomo zlahka odtrgali list iz sredine. Tedaj artičoke obrnemo na glavo in jih dobro odcedimo, da odteče vsa voda. Odstranimo jim liste in kosmato sredico – to bomo najlažje storili s čajno žličko – in ostal bo mehki srček. Artičoke obrežemo, kolikor je treba, toda pazimo, da ne zarežemo v srčke.

3.

Natrgamo metine liste, narežemo sardone in popražimo pinjole. Kapre splaknemo in jih osušimo s kuhinjsko brisačo. Burrato vzamemo iz tekočine in jo pazljivo položimo na papirnato brisačo. (Bolje je, da jo nekoliko odcedimo, sicer se bo mlečnata tekočina pomešala s prelivom.) Sir položimo na krožnik in ob njem razporedimo artičokine srčke, ki jih solimo in popramo. Meto, sardone, pinjole in kapre potresemo po srčkih in vse skupaj prelijemo z žafranovim prelivom. Burrato pokapamo s še nekaj oljčnega olja in takoj postrežemo.

3