Ananasov kolač s sladkornim posipom
Ananasov kolač s sladkornim posipom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min
KOLIČINA: 12 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2,5 dl sončničnega olja
- 140 g temnega sladkorja muskovado
- 250 g polnozrnate moke
- 100 g kokosove moke
- 2 žlički mešanice začimb za kolače (ali 1 žlička cimeta, ½ žličke muškatnega oreška in ½ žličke pimenta)
- 2 žlički pecilnega praška
- 50 g orehov
- 4 jajca
- 3 žličke vaniljeve arome
- 250 g korenja
- 400 g ananasa iz pločevinke + ½ dl ananasovega soka iz pločevinke
- lupina in sok 2 limet
- 200 g belega sladkorja
- olje za pekač
- sladkor v prahu in papirnat čipkast prtiček za vzorec
- maskarpone in jogurt, ko postrežemo
Priprava
Pečico segrejemo na 160 °C. Globok kvadraten pekač s stranico 20 cm naoljimo in obložimo s papirjem za peko. Sladkor muskovado presejemo, da ni več grudic, po potrebi tudi večkrat, nato ga s kupaj z moko, kokosovo moko, mešanico začimb, pecilnim praškom in grobo nasekljanimi orehi stresemo v veliko skledo in vse dobro premešamo. V drugi skledi stepemo olje, rahlo razžvrkljana jajca in 2 žlički vaniljeve arome, nato mešanico polijemo po suhih sestavinah. Odcejeni ananas s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku zmeljemo v kašo. Korenje olupimo in naribamo ter ga skupaj z ananasom, ananasovim sokom in limetino lupino dodamo v skledo in vse ponovno dobro premešamo. Maso damo v pekač in jo na spodnji ali srednji rešetki pečemo 1 uro, da na zobotrebcu, ki ga zapičimo v pecivo, ostanejo samo vlažne drobtine in nič lepljive mase. (Ohlajen kolač lahko za 3 mesece zamrznemo. Ko ga odmrznemo, pa ga namočimo s sirupom.)
Medtem ko se kolač peče, pripravimo limetin sirup. Sladkor, limetin sok in tretjo žličko vanilje počasi segrevamo v majhni kozici. Ko se sladkor stopi, nekaj minut kuhamo, da zmes postane sirupasta.
Kolač pustimo v pekaču, dokler se toliko ne ohladi, da ga lahko primemo. Nato ga obrnemo na glavo in položimo na rešetko. S palčko po kolaču naredimo luknjice in postopoma prelivamo s sirupom. Počakamo, da se sirup vpije, šele nato ga spet prelijemo. Kolač popolnoma ohladimo in obrežemo robove. V neprepustni posodi ga lahko hranimo nekaj dni.
Ko želimo kolač postreči, ga položimo na servirni pladenj, tako da je »prava« stran zgoraj. Na vrh kolača položimo enega ali več prtičkov in obilno posipamo s sladkorjem v prahu, nato prtičke previdno odstranimo, da ne uničimo vzorčka. Postrežemo takoj, saj se bo začel sladkor čez nekaj časa topiti. Zraven ponudimo kakšno kremo – lahko recimo zmešamo enaki količini sira maskarpone in jogurta ter osladimo s sladkorjem v prahu.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.