Ajdovi žganci s kislim zeljem
Žganci so klasika, na katero prepogosto pozabimo. Naučite se jih pripraviti po korakih.
Ajdovi žganci s kislim zeljem
Žganci so klasika, na katero prepogosto pozabimo. Naučite se jih pripraviti po korakih.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2012
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
žganci
- 400 g ajdove moke
- 100 g bele pšenične moke
- pribl. 1,5 l vode
- sol
- 100 g ocvirkove masti
kislo zelje
- 500 g kislega zelja
- 1 lovorov list
- 1 strok česna
- ½ žlice moke
- 50 g ocvirkove masti
- sol
- mleti poper
Priprava
V loncu pristavimo vodo za žgance in jo solimo. Ajdovo in belo moko pomešamo in jo naenkrat vsujemo v krop. Pokrijemo in počakamo kakšnih 5 minut, da voda zavre čez moko.
S kuhalnico naredimo sredi kupčka moke luknjo, pokrijemo in kuhamo še 10 minut, da voda dobro prevre tudi v sredini.
Skoraj vso vodo odlijemo v drug lonec in jo prihranimo. Ocvirkovo mast segrejemo. Kuhani masi za žgance dodamo nekaj ocvirkove masti in jo dobro zmešamo.
Podobni recepti
Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci
Med mešanjem žganci postanejo trdi in suhi, zato jim dodamo nekaj prihranjene vode, v kateri so se kuhali. Vodo dodajamo postopoma; če imamo rajši suhe žgance, dodamo manj vode, če so nam ljubši mehkejši, jo dodamo nekoliko več.
Kepo žgancev z vilicami ali nožem drobno narežemo. Preden jih postrežemo, jih zabelimo z močno segreto ocvirkovo mastjo.
Zelje damo kuhat v malo vode (prej ga operemo, če je prekislo, in malo razrežemo, če je predolgo), priložimo lovorov list in sesekljan strok česna. Kuhamo ga eno uro, lahko pa tudi manj. Po potrebi dodajamo vodo. Popramo ga in solimo po potrebi. Zgostimo ga s podmetom, ki ga pripravimo tako, da pol žlice moke zmešamo z malo hladne vode in jo vlijemo v zelje. Kuhamo še 5 minut, zabelimo s segreto ocvirkovo mastjo in postrežemo z ajdovimi žganci.
Kako še pripraviti žgance?
Žgance lahko pripravimo iz ajdove, pšenične, koruzne, ječmenove, pirine, ržene ali kamutove moke (ali njihovih zmesi), krompirja, fižola ali prosene kaše, seveda pa obstajajo tudi različni načini, kako se lotiti priprave.
Nasvet
Ajdove žgance lahko zdrobimo tudi z ročnim mešalnikom, če le niso pretrdi.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.