Kako kuhati z manj ostanki?
Praznične pojedine pogosto puščajo za seboj obilico ostankov, vendar lahko z nekaj preprostimi triki to močno zmanjšamo. Prvi korak je premišljen nakup – natančno načrtujte jedilnik in kupite le toliko, kolikor potrebujete za pripravo jedi. Upoštevajte število gostov in ne pripravljajte preveč različnih jedi, saj manj priljubljene jedi pogosto ostajajo nedotaknjene. Med kuhanjem uporabljajte sestavine, ki se lahko uporabijo v več jedeh, npr. zelenjavne olupke za jušno osnovo ali star kruh za pripravo drobtin ali sladic.
Če hrana vseeno ostane, je ne zavrzite
Ostanki praznične hrane ne sodijo nujno v koš, ampak morda na krožnik. Pečena zelenjava se odlično obnese v juhah, rižotah ali kot nadev za tortilje, peciva pa so lahko uporabljena kot gostilo ali podlaga za marsikatero slaščico. Po praznikih si lahko privoščite dan za kreativno kuhanje iz ostankov – tako boste poleg zmanjšanja odpadkov tudi odkrili nove okusne kombinacije. Z malo kreativnosti in premišljenimi idejami lahko pripravimo okusne praznične dobrote, ki bodo razveselile vse za mizo, hkrati pa zmanjšale odpadke; sijajen primer je tudi spodnji recept.
Recept za najboljše praznične šnite
Ocvrte pandoro šnite s kavo in pomarančno maskarpone kremo so slastna rešitev za ostanke pandora, priljubljenega prazničnega peciva. Ta recept je popoln primer, kako lahko iz na videz neuporabnih ostankov ustvarimo simpatičen obrok, ki je hkrati preprost in hiter za pripravo.
Oglejte si, kako lahko iz pandora ustvarite čudovit praznični zajtrk:
(Sestavine smo nabrali v Eurospinu Slovenija.)
Uporabite kakovostno kavo
Z ozirom na kakovost vsake sestavine priporočamo izbiro kapsul Don Jerez, najbolje ocenjene kave v kapsulah s strani ZPS. Odlikujejo jih vrhunska sestava, izjemne senzorične lastnosti in dostopna cena, s čimer so popolna izbira za kuharske podvige ali slastno skodelico kave.
Celoten izpis recepta najdete tudi NA TEJ POVEZAVI.
Pametno načrtovanje prihrani čas in sestavine
Praznični stres, pa tudi povečana količina odpadkov, pogosto izvirata iz neorganiziranosti med kuhanjem, kar lahko vodi v zmedo, pomanjkanje časa ali celo zažgane jedi. Ključ do uspeha je dober načrt.
- Vsako jed si vnaprej razdelite na korake in si zapišite vrstni red priprave. Kuhanje po načrtu vam bo pomagalo ohranjati pregled nad tem, kaj je že pripravljeno in kaj vas še čaka.
- Na začetku odmerite vse sestavine in si jih pripravite ob delovni površini, da med kuho ali peko ne izgubite časa z iskanjem. Tako boste imeli tudi najboljši pregled nad končno količino jedi in jo po potrebi še prilagodili.
- Začnite s sestavinami ali jedmi, ki zahtevajo daljši čas kuhanja in manj vaše pozornosti, kot so pečenka, kuhan krompir, pesa ali enolončnice. Medtem ko se te jedi pečejo ali dušijo, se posvetite hitrejšim jedem, kot so priloge ali predjedi.
Z dobro organizacijo si boste prihranili stres, zmanjšali možnost napak in na koncu uživali v brezhibno pripravljenih prazničnih jedeh brez odpadkov.
Za praznike tudi brez ‘miselnih odpadkov’
Stres marsikdo smatra za samoumeven del praznikov, čeprav temu ni tako. Veseli december naj bo prav to – vesel, sproščen in poln ljubezni. Tako kot lahko poenostavite kuharske podvige in se izognete nejevolji ob potrati hrane, se lahko zavestno posvečate sebi, svojim bližnjim in se odpoveste navadam, ki vam povečujejo stres. Tudi Eurospinova praznična kampanja nas poziva k temu, da za letošnje praznike pozornost z ekranov prenesemo na svoje bližnje.
_
Vsebino omogoča: Eurospin Slovenija
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.