Vse to so možni razlogi, da v dneh, ki sledijo praznikom, ne veste, kam bi z vsemi ostanki velikonočnih jedi. Potem ko ste pripravili paketke – nekakšne povelikonočne pisanke za vse najdražje – vas v hladilniku še vedno čaka košček šunke, pršuta in hrena, v lično okrašeni košarici se ob kosu potičke kotali par pirhov, v shrambi pa leži rahlo načet čokoladni zajček. Kaj storiti?

Nič ne bomo stran metali

S prebujanjem narave (in še posebno aprila, ko obeležujemo dan Zemlje) se pogosto spomnimo na pomembnost skrbi za okolje, ki nam daje življenje in ga nameravamo v kar najboljšem stanju zapustiti prihodnjim generacijam. Vestno ravnanje z ostanki hrane in predvsem skrb za zmanjševanje odpadkov spadata med najpreprostejše načine za zagotavljanje lepše prihodnosti za nas vse. Ne samo da s premišljenim ravnanjem varčujemo, ključnega pomena je predvsem zmanjševanje negativnih vplivov na okolje in s tem povezan prihranek energije. »Nič ne bomo stran metali,« so govorile naše mame. Tako pravimo tudi mi. Škoda bi bilo namreč zavreči vse te dobrote, ki jih lahko z nekaj izvirnimi idejami spremenimo v nove sestavine za pomladno osvežitev naših jedilnikov.

Kako porabiti velikonočno šunko?

Če vas je zaneslo pri količini šunke, predlagamo, da iz ostankov pripravite katerega od naslednjih receptov:

Fina grahova juha z ostanki mesnin

Malce svežine se v dneh po praznikih še kako prileže! Zeleno juho bomo razdelili v skodele in jo postregli z ostanki mesnin (šunke, krače ali drugih), ki smo jih narezali na trakce.

Pripravite velikonočni prigrizek s hrenovim nadevom

Za velikonočni prigrizek s hrenovim nadevom boste seveda uporabili preostanek svežega hrena in nekaj pirhov, napolnite pa ga lahko s poljubnimi mesninami – preostankom velikonočne šunke, prekajenim in kuhanim govejim jezikom, domačim klobasami, svinjsko pečenko, mesnato slanino ali drugimi prekajenimi mesninami.

Palačinke s sirovim nadevom in šunko za pozni zajtrk

Brez težav bi se navadili na pozne, krepke zajtrke, mar ne? Po veliki noči lahko v meni za zajtrk vključimo tudi slane palačinke, ki jih napolnimo z ostanki šunke.

:::

Naslovna fotografija: blizniak / Pixabay