Potica – nasveti za uspešno peko
Potica kraljica ji tudi rečejo in prav je tako. Nasveti za uspešno peko vam bodo pomagali, da bo tudi vaša potica - kraljevska.
piše: Tadeja Jelen
Članek je objavljen v reviji Dober tek, februar 2013
Potica je na slovenskih mizah prisotna predvsem za božič in ob velikonočnem zajtrku. Tu so nasveti za uspešno peko, da bo tudi vaša potica zagotovo uspela.
Izbira pekača
Za peko potice najpogosteje uporabljamo okrogle pekače z rebrastim obodom, ki imajo v svoji sredini tulec v obliki prirezanega stožca. Zgornja širina takega pekača je približno 32 cm, višina pa 10 cm. Tradicionalen je seveda lončen, lahko pa je tudi iz kovine ali silikona. Uporabimo lahko tudi pravokoten pekač z nekoliko višjim robom. Pomembno je, da pred peko pekač dobro namažemo z maščobo in posujemo z ostro moko.
Priprava testa
Za testo izberemo kakovostne in sveže sestavine. Vse naj bodo na sobni temperaturi. V dovolj veliko skledo damo presejano moko, na eno stran stresemo sol, na drugo pa kvas, sladkor, jajca in arome. Med mešanjem postopoma dodajamo toplo mleko in nazadnje maščobo.
Zamešamo srednje gosto testo, gnetemo pa ga le toliko, da postane gladko po površini, elastično v notranjosti in da odstopa od posode. Ne stepamo ga preveč, saj lahko po vzhajanju postane prerahlo in ni sposobno nositi teže nadeva.
Mase ne stepamo preveč, saj lahko testo po vzhajanju postane prerahlo in ne more nositi teže nadeva.
Prvo vzhajanje
Posodo pokrijemo s kuhinjsko folijo, ki zadrži vlago in toploto, ter pustimo vzhajati. Testo zmeraj vzhajamo na sobni temperaturi, nikoli ga ne postavljamo na radiatorje ali peči. Če imajo okolje, sestavine in posoda, v kateri mešamo, sobno temperaturo, bo testo vzhajalo najlepše. Testo je dovolj vzhajano, ko naraste za enkratno količino.
Priprava nadeva
Tudi sestavine za nadev morajo biti kakovostne, sveže in na sobni temperaturi. Nadev ne sme biti prevlažen, saj preveč vlage lahko povzroči odstopanje testa od nadeva, zato pred peko testo ali nadev potresemo z drobtinami, da vpijejo odvečno vlago. V nadev dajemo cela jajca, da dobimo lepo mazavo maso.
Valjanje
Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino, premesimo in razvaljamo približno pol centimetra debelo v pravokotnik, ki naj bo dolg toliko, kot je dvakratna dolžina premera modla.
Testo po celi površini premažemo z nadevom, le ob robovih pustimo 2 centimetra testa brez nadeva. Količina nadeva naj bo približno enaka teži testa. Ko testo in nadev združimo, je pomembno, da sta enake temperature.
Zavijanje
Namazano testo trdo zavijemo, in sicer tako, da med zavijanjem testo stalno zategujemo, zadnjega dela (obrat in pol do konca) pa ne zategujemo več, temveč ga samo povaljamo. Tako dosežemo enakomerno debele plasti testa, kajti zunanji del potice se pri ponovnem vzhajanju najbolj raztegne.
Prestavljanje v model
Potico previdno prestavimo v okrogel model, da plasti ne zmedemo in da se nam spodnja stran ne spodvije. Potica naj bi segala do treh četrtin višine modla. Če uporabimo pravokoten model, zvitek potice narežemo na dva ali tri enake dele in jih previdno položimo drugega poleg drugega v pekač.
Potico v model prestavimo zelo previdno, da plasti ne zmedemo in da se nam spodnja stran ne spodvije.
Takoj ko potico previdno vložimo v model, jo na gosto do dna prebodemo z dolgimi vilicami ali lesenim nabodalom (to lahko ponovimo tudi, ko potica že drugič vzhaja in je pripravljena za peko). Potico še enkrat vzhajamo.
Drugo vzhajanje
Temperatura okolice potice pri vzhajanju mora biti enakomerna, zato je najbolje, da jo pustimo vzhajati na sredini mize, pokrito s prosojno kuhinjsko folijo. Potica naj ne vzhaja preveč! Pridobi lahko največ polovico volumna, sicer se lahko zgodi, da se vrhnja skorja med peko lepo zapeče in ohrani obliko, notranji del pa se, če potica preveč vzhaja, v stiku z vročino sesede in zato skorja odstopi od preostale potice.
Če potica vzhaja preveč, se notranji del v stiku z vročino sesede in skorja odstopi. Če vzhaja premalo, pa med peko kar zacveti – njen vrhnji del popoka in se pretrga.
Peka potice
Pred peko potico na tanko premažemo z mešanico mleka in jajc v razmerju 1 : 1. Pazimo, da pri tem ne zamašimo lukenj, saj jajca med peko zakrknejo, in če s premazom zamašimo luknje, med peko iz potice ne uhaja para, zato lahko testo od nadeva odstopi.
Potico v pečico postavimo previdno in jo čim manj tresemo. Sladke potice pečemo pri temperaturi 180 °C, pri slanih poticah pa temperaturo nekoliko povišamo. Če je potica močno vzhajana, jo začnemo peči na 20 °C višji temperaturi in po 10 minutah temperaturo zmanjšamo na predpisano. Potico razrežemo šele, ko je popolnoma ohlajena, najbolje naslednji dan.
Sladke potice – recepti
Pečemo lahko sladke in slane potice in vsak letni čas ter praznik imata svojo najljubšo.
Orehova potica je tradicionalna izbira v božičnem času.
Pehtranova potica se prileže kadarkoli, zlasti pa za veliko noč.
Potratna potica je prav posebna vrsta potice.
Čokoladna potica z mandlji je priljubljena sodobnejša izbira.
Pirino-ajdova potica s sesekljanimi orehi je zdrava različica.
Veganska rožičeva potica s suhimi figami je brez jajc in mlečnih izdelkov.
Makova potica je še ena od klasik.
Čokoladne potičke so majhne lepotičke, ki bodo osvojile srca vseh.
Preberite še …
Nekaj nasvetov o peki potice smo zbrali tudi v prispevku Potica ne uspe.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.