Nekaj nasvetov za nabiranje divjih rastlin
piše: Katja Jenčič
Članek je objavljen v reviji Dober tek, april 2016
piše: Katja Jenčič
Članek je objavljen v reviji Dober tek, april 2016
• Nabiramo samo rastline, ki jih zanesljivo prepoznamo. To je zlasti pomembno pri tistih, ki so jim zelo podobne nekatere strupene rastline. Pri tem si lahko pomagamo s priročniki za prepoznavanje rastlin. Če smo nabiralniški začetnik, s seboj raje povabimo izkušenega nabiralca.
• Rastlin ne prepoznavamo samo z očmi, ampak z vsemi čutili; če je podobna čemažu, vendar nima vonja po česnu, je nikakor ne jemo!
• Nabiramo vsako rastlinico posebej, ne trgamo ali režemo celih šopov rastlin, saj obstaja nevarnost, da se med užitne pomeša kakšna strupena. To še posebej velja za čemaž.
• Pri pravi, pekoči koprivi si zaščitimo roke z rokavicami in jo skuhamo po navodilih.
• Pred nabiranjem preverimo, ali je to zakonito. Nekatere vrste so (na nekaterih območjih) zaščitene.
• Ne nabiramo ob prometnih cestah, na gnojenih travnikih in tam, kjer se pogosto sprehajajo psi.
• Samoniklih rastlin ne uživamo v prevelikih količinah, saj so sestavine v njih pogosto zelo koncentrirane. Poznati je treba sestavine rastlin in njihovo delovanje ter učinke na telo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.