Nasveti za pripravo naravnih zrezkov
piše: Katja Jenčič
Članek je objavljen v reviji Dober tek, marec 2017
Zbrali smo najpomembnejše dejavnike, ki vplivajo na končni rezultat peke naravnih zrezkov.
• Za pomokanje uporabljamo ostro moko, ki bo poskrbela za lepšo skorjico. Zrezke pomokamo samo po eni, nepotolčeni strani. V ponev jih nato položimo najprej z nepomokano stranjo navzdol.
• Meso začinimo tik pred pripravo; če ga solimo prekmalu, sol iz mesa potegne tekočino in med peko lahko postane suho.
• Če zrezke premažemo z gorčico, to storimo zelo na tanko in čim bolj enakomerno, da se med hitrim popekanjem ne zažge in zagreni.
• Za pečenje uporabimo maščobo, ki je obstojna pri visokih temperaturah.
• Po možnosti uporabimo ponev s težkim dnom, saj bolje akumulira vročino in se ne ohladi preveč, ko vanjo polagamo meso.
• Meso popečemo na hitro, a ne na previsoki temperaturi. Pečemo nepokritega – razen govejih zrezkov, ki jih pokrijemo, ko jih dušimo.
• Pri obračanju zrezkov ne nabadamo z vilicami – to bi povzročilo, da bi iztekel sok in meso bi se pri nadaljnji peki izsušilo. Uporabimo lopatico za obračanje ali prijemalke!
• Ko je meso primerno pečeno, zalijemo sok od pečenja in povremo. Ne prilijemo preveč tekočine, saj bi bila tako omaka preredka in bi imela manj okusa. Če je v ponvi gneča, zrezke poberemo ven, če je v ponvi z zrezki še dovolj prostora, pa jih pustimo v njej.
• Za naravne zrezke ostanke peke razredčimo z malo tekočine (vode ali jušne osnove) in jih po želji oplemenitimo z maslom.
• Če želimo zrezke v omaki, ostankom peke v ponvi dodamo različne sestavine: začimbe, zelišča, zelenjavo itn. In sladko ali kislo smetano.
• Svinjske in telečje zrezke pustimo v omaki samo nekaj minut, da se ne izsušijo, goveje zrezke pa moramo dušiti, da se zmehčajo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.