Nasekljajte česen kot profesionalec
Za pripravo številnih jedi uporabimo česen, ki doda aromo in okrepi okus. Po navadi ga nasekljamo ali stisnemo s stiskalnikom, redko uporabimo cele stroke. Dobro je vedeti nekaj osnovnih trikov za pripravo.
Česen zmeraj sekljamo in ga ne miksamo, ker pri miksanju spusti sok in hitreje oksidira. Nekateri recepti sicer zahtevajo česen, zmiksan v pasto, vendar ga moramo v tem primeru takoj shraniti v olje in ga uporabiti v enem dnevu, sicer spremeni barvo, vonj in okus, dobi aromo po postanem česnu in ni več primeren za uporabo.
Glavico česna stisnemo, da jo razdremo na posamezne stroke. Odrežemo jim koreninski del, jih olupimo in po dolgem razpolovimo. Razpolovljenim strokom najprej odstranimo notranji stržen (pogosto je zelenkaste barve). To je zametek kalčka, ki daje česnu največ ostrine in rahlo zagreni, kar je v jedeh pogosto nezaželeno.
Razpolovljene stroke s širokim nožem sploščimo, tako da jih s ploščino noža pritisnemo ob rezalno desko. Stroke podolžno narežemo na tanke rezine in prečno nasekljamo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.