Zamrzovanje sadja in zelenjave
piše: Eva Lunc
14piše: Eva Lunc
14O: Različne vrste sadja in zelenjave za zamrzovanje pripravimo različno, da bodo najbolje ohranile okus in teksturo in da jih bomo potem najlaže odmrznili. Jagodičje je najbolje v eni plasti razprostreti po velikem pladnju ali pekaču in tako zamrzniti, nato pa zamrznjene jagode stresemo v vrečke za zamrzovanje ali v posode s pokrovom in shranimo v zamrzovalnik. Nekaterih vrst sadja ne moremo zamrzniti surovih. Sadje, kot so marelice, jabolka, breskve, nektarine, hruške, slive, kutine in rabarbara, narežemo na manjše koščke in ga podušimo z malo vode, nato ga ohladimo in zamrznemo. Sadje nato lahko uporabimo za pite, zavitke, kolače in sadne kupe. Nekatere vrste zelenjave ob zamrzovanju postanejo vodene – in te moramo blanširati, narezane na manjše kose. Oluščen grah in bob, na manjše kose narezan stročji fižol in koruzna zrna, na primer, zavremo in kuhamo samo toliko, da se malce zmehčajo, nato jih na hitro ohladimo in zamrznemo. Spet druge vrste zelenjave, recimo jajčevce, bučke, zelje, ohrovt, korenje, por, papriko, buče in paradižnik, pa je najbolje zamrzniti že kuhane oziroma iz njih pripraviti jedi in jih šele nato zamrzniti – na primer juhe, enolončnice in omake.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.