Uporaba vodne kopeli za pripravo jedi
piše: uredništvo
17piše: uredništvo
17O: Vodno kopel uporabljamo za pripravo ali segrevanje nežnih jedi, ki bi se na neposrednem ognju zažgale (na primer topljenje čokolade v posodi nad vrelo vodo na štedilniku). Tukaj se živilo segreva na pari, saj se posoda v kateri se živilo nahaja, ne smo dotikati vrele vode. Segrevanje oz. kuhanje v vodni kopeli v klasični pečici je primerno za pripravo različnih paštet, terin in jajčnih krem. Za uporabo vodne kopeli v klasični pečici potrebujemo večjo nepregorno posodo (recimo keramičen pekač). Vanjo postavimo posodo z jedjo, ki jo želimo segreti, in obe posodi prestavimo v pečico. V večjo posodo nalijemo toplo vodo, da sega približno do polovice posode s pripravljeno jedjo – če nalijemo več vode, pekač pozneje težje vzamemo iz pečice, saj se voda lahko razlije. Pri vodni kopeli v pečici moramo paziti, da voda ne izpari, ter da ne pride v neposreden stik s hrano. Obstajajo tudi parne pečice, kjer para v pečici nastaja v posebnem uparjalniku, ki omogoča nastavljanje različnih temperatur, glede na namen uporabe. Para kroži po pečici in obdaja živila z vseh strani, kar zagotavlja enakomerno in intenzivno segrevanje celotne količine hrane.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.