Prečvrsta marmelada
piše: Eva Lunc
23V: Skuhala sem marmelado iz mešanega sadja in jo vložila v kozarčke, vendar je zelo čvrsta. Kaj bi lahko bi razlog za to? In kako jo lahko razredčim, da bo lepo mazljiva?
O: Pri kuhanju marmelade je pomembno, da imamo pravo razmerje sadja, sladkorja in pektina. Če jo kuhamo predolgo, povre preveč tekočine, kar vpliva na to razmerje in je zato marmelada prečvrsta. Nasprotno pa ob prekratkem kuhanju v marmeladi ostane preveč tekočine in se morda sploh ne strdi. Prečvrsto marmelado lahko iz kozarčkov preložite v kozico, dodate malo vode (dve ali tri žlice na pol kilograma marmelade) in jo zelo počasi segrejete, da zavre (pozor, na premočnem ognju se bo prismodila!). Ko se razpusti, je ne kuhajte več, temveč jo takoj odstavite in jo spet naložite v sterilizirane kozarce. Najbolje, da to najprej poskusite z enim kozarčkom marmelade, in če vam uspe, na enak način razredčite še preostalo. Če pa vam marmelade ne uspe razredčiti, nič hudega, verjetno je vseeno okusna. Če vam ni všeč tekstura, jo pač porabite za peko.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.