Izdelava čokoladnih ostružkov
piše: uredništvo
11V: Ljubiteljsko se zelo veliko ukvarjam s peko slaščic in me že od nekdaj zanima okraševanje. Mi lahko prosim razložite, kako naredim čokoladne ostružke?
O: Narediti čokoladne ostružke je bolj preprosto, kot si mislite. Najpreprosteje je, da čokolado nastrgate kar z lupilnikom za zelenjavo. Ti čokoladni ostružki niso prav veliki; njihova dolžina je odvisna od dolžine in površine čokolade, ki jo uporabimo. Bolje je uporabiti debelejši kos temne čokolade.
Čokolada mora imeti sobno temperaturo (22–24° C); če uporabimo premrzlo čokolado, se ostružki hitreje lomijo, če pa je čokolada pretopla, se zlepijo. Vendar brez skrbi – ni tako tragično, vsak ostružek kot okrasek najde pravo mesto na torti, četudi so ostružki med seboj sprijeti. Večje čokoladne ostružke lahko naredimo tako, da delovno ploščo (najbolje marmorno, granitno ali stekleno) zamrznemo, nato nanjo vlijemo čokolado, ki smo jo stopili na vodni kopeli (k 10 dag čokolade lahko primešamo še pol žlice rastlinskega olja), in jo razmažemo zelo na tanko. Ko se strdi, jo postrgamo z lopatko ali nožem pod kotom 45°.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.