Rezančno testo
Sveže domače testenine so nekaj posebnega. Ne samo zato, ker so super okusne, ampak tudi zato, ker smo se zanje potrudili. Postopek v resnici ni čisto nič zapleten.
Rezančno testo
Sveže domače testenine so nekaj posebnega. Ne samo zato, ker so super okusne, ampak tudi zato, ker smo se zanje potrudili. Postopek v resnici ni čisto nič zapleten.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2016
ČAS PRIPRAVE: 30 min + počivanje testa
KOLIČINA: 500 g
ZAHTEVNOST: Enostavno
Osnova je sveže rezančno testo; naše babice so ga včasih pripravile mimogrede za domače rezance in ribane kaše, od tam do polnjenih testenin pa je samo še prepogibanje – potrebujemo samo malo potrpežljivosti in ročne spretnosti. Strojček za testenine zelo olajša delo, gre pa tudi z osnovnimi pripomočki: rokami, valjarjem in nožem.
Potem pa pripravite na primer rezance s pokrovačami ali lazanjo z jajčevci … ali pa se lotite celo tortelinov ali raviolov.
Sestavine
- 400 g ostre moke
- 4 jajca
Priprava
Moko vsujemo v skledo in na sredini naredimo jamico. Vanjo ubijemo jajce in zmešamo s kuhalnico, nato začnemo mesiti z rokami.
Testo preložimo na pomokano delovno površino in ga gnetemo toliko časa, da postane mehko in voljno. Ko ga prerežemo, ne sme imeti zračnih mehurčkov in belih sledi moke.
Testo zavijemo v prosojno kuhinjsko folijo, da se ne suši, in ga damo počivat v hladilnik. Na hladnem mora počivati vsaj pol ure, da se jajce in moka povežeta in je testo bolj prožno.
Testo razvaljamo. Kepo položimo na pomokano delovno površino in ga malo razvaljamo, da ga sploščimo (toliko, da lahko delo nadaljujemo s strojčkom, sicer pa ga lahko tudi do konca razvaljamo z valjarjem).
Nato testo večkrat spustimo skozi strojček za testenine, pri čemer začnemo z najširšim razmikom med valjčki, nato pa režo postopoma zmanjšujemo.
Nasvet
Iz razvaljanega testa lahko pripravimo rezance različnih širin: razvaljano testo narahlo zvijemo v zvitek in ga narežemo na poljubno širino, nato rezance razrahljamo. Za lazanje razvaljano testo narežemo na primerno velike pravokotnike. Seveda pa rezančno testo lahko uporabimo tudi za druge oblike in za nadevane testenine, kot so tortelini in ravioli.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.