Priprava deske za rezanje
Priprava deske za rezanje
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2015
ČAS PRIPRAVE: 20 min
ZAHTEVNOST: Enostavno
Rezalna deska je lahko lesena ali plastična. Plastično desko je lažje vzdrževati, perete jo lahko tudi v pomivalnem stroju, vendar je za rezanje manj primerna, saj je običajna plastika premehka in se rezilo noža preveč zarije vanjo. S tem rezilu jemlje ostrino, zato se nož hitreje obrabi, poleg tega pa se plastika sproti kruši in lahko delci pridejo v živilo. Za rezanje zato raje uporabljam leseno desko. Najprimernejši je čvrst, gosto raščen les (npr. hrast, oreh, bukev …), pri čemer je bolje, da vlakna potekajo prečno in ne vzdolžno, ker tako deska vpija manj vlage, zato se manj širi in krči, kar podaljša njeno življenjsko dobo. Lesene deske seveda nikoli ne pomivamo v pomivalnem stroju.
Sestavine
- deska za rezanje
Priprava
Leseno desko vzdržujemo s parafinskim oljem, ki les zaščiti, da ne vpija vlage, in preprečuje nabiranje umazanije na deski. Parafinsko olje je brez vonja in barve, zato ne vpliva na živila, ki jih režemo na deski.
Parafinsko olje nanesemo na desko in s papirnato brisačko premažemo površino deske. Po približno 15 minutah desko ponovno namažemo. Dva nanosa olja sta dovolj za približno teden dni, seveda odvisno od tega, kako pogosto desko uporabljamo.
Ker deska na delovni površini drsi, lahko pri rezanju hitreje pride do poškodb. Zato pod desko položimo tanko mokro krpo ali navlažen papirnat prtiček. Deska je zdaj pripravljena za rezanje.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.