Majoneza
Korak za korakom z Binetom Volčičem
Majoneza
Korak za korakom z Binetom Volčičem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2015
ČAS PRIPRAVE: 15 min
KOLIČINA: pribl. 300 g majoneze
ZAHTEVNOST: Enostavno
Majoneza je ena najbolj priljubljenih in vsestranskih omak. Je tipična emulzija, torej enotna zmes tekočine in maščobe. Domača majoneza po okusu in teksturi daleč prekaša kupljeno, pa še z različnimi okusi se lahko poigravamo, glede na to, h kateri jedi jo bomo postregli.
Sestavine
- 1 rumenjak
- 1 žlička gorčice
- sok ½ limone
- 2,5 dl rastlinskega olja
- sol
- beli poper (za majonezo je primernejši od črnega, saj se ne opazi)
Priprava
V večjo stekleno skledo damo rumenjak, gorčico in limonov sok.
Vse skupaj dobro zmešamo z metlico, paličnim ali ročnim električnim mešalnikom.
Nato začnemo počasi in v tankem curku prilivati olje, med tem pa nenehno stepamo. Začela bo nastajati bleda gosta emulzija. (Če olje na začetku prilivamo prehitro, majoneza ne uspe!)
Ko vmešamo približno polovico olja, ga lahko začnemo prilivati pogumneje. Ko je majoneza primerno čvrsta, nehamo stepati in dodajati olje. Nazadnje jo še solimo in popramo.
Različice
Majonezi lahko dodajamo različne okuse, tako da namesto navadnega rastlinskega olja na primer uporabimo oljčno ali aromatizirano olje (rožmarinovo, limonovo, pomarančno, zeliščno). Osnovna majoneza tako dobi drugačen okus. Nadgradimo jo lahko tudi z različnimi dodatki: s sesekljanimi svežimi zelišči, žafranom, kuhanim krompirjem (tradicionalni francoski namaz rouille), sipinim črnilom, peteršiljevim pirejem …
Majoneza z limono in zelišči: V pripravljeno majonezo vmešamo naribano lupinico ½ limone in 1 žličko drobno sesekljanih zelišč, kot so peteršilj, drobnjak ali krebuljica. Ponudimo k morskim sadežem.
Česnova majoneza (aïoli): v pripravljeno majonezo vmešamo 1 sesekljan strok česna. Ponudimo k ocvrtim jedem in kuhani zelenjavi.
Majoneza s pestom: v pripravljeno majonezo vmešamo 1 žličko bazilikinega pesta, najbolje domačega.
Tatarska omaka: v pripravljeno majonezo vmešamo 1 žlico sesekljanih kislih kumaric, 1 žlico sesekljanih oplaknjenih kaper, 1 žličko sesekljanega peteršilja in kanček tabaska. Prileže se k ribam in školjkam.
Nasvet
Za majonezo vedno uporabimo zelo sveža jajca iz zanesljivega vira. Ker majoneza vsebuje surove rumenjake, jo lahko v hladilniku v zaprtem kozarcu hranimo le 3 dni.
Domača majoneza še zdaleč ni dobra le za pomakanje ocvrtega krompirčka, za sendviče in solatne prelive, temveč je osnova številnih drugih omak in lahko v različnih izvedbah spremlja tudi jedi, kot so steaki, ribe in celo juhe oziroma enolončnice.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.