Holandska omaka
Korak za korakom z Binetom Volčičem
Holandska omaka
Korak za korakom z Binetom Volčičem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2015
ČAS PRIPRAVE: 20 min
KOLIČINA: pribl. 160 g
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Holandska omaka je gladka kremna omaka bogatega maslenega okusa, ki jo največkrat postrežemo h kuhani zelenjavi, zlasti se prileže k belušem in je obvezna sestavina jedi jajca benedikt. Spada med pet osnovnih klasičnih francoskih omak in je francoska, čeprav se imenuje holandska – o njenem izvoru se še danes krešejo mnenja. Priprava holandske omake zahteva nekaj spretnosti, saj se nam emulzija lahko hitro razloči, zato je zelo pomembno, da sestavine med pripravo neprenehoma enakomerno mešamo z metlico. Holandsko omako postrežemo toplo.
Sestavine
- 2 rumenjaka
- 2 žlici vode
- 125 g prečiščenega masla
- 1 žlička limonovega soka
- sveže mleti beli poper (je boljši od črnega, saj se v omaki ne opazi)
- sol
Priprava
Najprej pripravimo vodno kopel (»bain mairie«). V kozici segrejemo 2 do 3 cm vode, da le rahlo vre, in na kozico položimo stekleno ali kovinsko skledo, ki naj bo večja od kozice. Posoda se ne sme dotikati vode.
V skledo damo rumenjaka in dodamo dve žlici vode. Nad soparo nežno in brez prestanka stepamo z metlico. Po približno 3 minutah zmes zbledi in se zgosti.
Nato med nenehnim stepanjem v zmes počasi prilivamo prečiščeno maslo, ki naj bo sobne temperature. Na začetku stepamo previdno in počasi, da se maščoba v zmesi ne loči, temveč ohrani lastnosti emulzije.
Ko vtepemo polovico masla, postopoma stepamo vedno hitreje, da se sestavine dobro vmešajo. Če opazimo, da se maščoba v omaki ločuje (če smo prehitro vlili maslo ali na začetku prehitro stepali), lahko postopek ustavimo tako, da vmešamo žlico vode.
Dobiti moramo gladko in sijočo žametno omako. Precedimo jo skozi gosto cedilo. Tako preprečimo, da bi v omaki ostale grudice.
Šele na koncu omako solimo in popramo ter ji dodamo limonov sok. Ponudimo jo toplo, a ne vročo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.