Čiščenje škampov
Čiščenje škampov
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2016
ČAS PRIPRAVE: -
ZAHTEVNOST: Enostavno
Sestavine
- poljubna količina škampov
Priprava
Škampa z eno roko primemo za trup, z drugo pa za glavo. Na stiku trupa z glavo ga razpolovimo tako, da iz glave hkrati povlečemo čim več mesa.
Z drobnimi škarjami pazljivo zarežemo po eni strani trebušnega dela škampove lupine vse do zadnje repne plavuti.
Škampa z obema rokama čvrsto primemo in oklep razpremo na trebušni strani. Če so škampi zelo sveži, lahko nekaj mesa ostane na oklepu.
Z eno roko držimo lupino, z drugo pa počasi in zelo nežno povlečemo škampovo meso. Črna nit (črevo) bi morala ostati pritrjena v repni plavuti škampa.
Še vedno držimo oklep, medtem ko meso škampa nežno vlečemo tako, da hkrati izvlečemo tudi črno nit. Če nam ne uspe, nit odstranimo z zobotrebcem.
Očiščene škampove repke polagamo na pladenj in jih takoj shranimo v hladilniku, lupine pa prihranimo in iz njih skuhamo škampovo jušno osnovo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.